Fed kritik faiz kararını açıkladı

PAYLAŞ
  • ABD Merkez Bankası politika faizini yüzde 5,25 - 5,50 aralığında sabit tuttu.
Fed kritik faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), politika faizini piyasa beklentileri dahilinde yüzde 5,50 seviyesinde sabit tuttu. Alınan karar ile birlikte Fed faiz oranlarını yedinci ayda da sabit bırakmış oldu.

Fed kritik faiz kararını açıkladı - Resim : 1

Karar hem ekonomistlerin hem de piyasanın konsensus beklentisine paralel olarak gerçekleşti. CME Group tarafından hazırlanan FedWatch verilerine göre piyasa yüzde 99,99 ihtimalle Fed'in faizleri sabit bırakacağını fiyatlamalara dahil etmişti.

Fiyatlamalardan yansıyan görüntülerin yanı sıra ekonomistler de Fed'in bu toplantıda faizleri sabit bırakmasını öngörüyorlardı. Goldman Sachs ekonomistleri geçtiğimiz günlerde yayımladıkları bir beklenti raporunda Fed'in ilk faiz indirimini Eylül ayındaki yapacağını ve sene sonuna kadar bir faiz indirimi daha gerçekleştireceğini öngörürken, bu toplantıda faizleri sabit bırakmasını beklediklerini ifade etmişlerdi.

DataTrek Research'ten Nicholas Colas ise Fed'in ancak bu sene göstermelik bir faiz indirimi yapabileceğini ancak o faiz indiriminin Haziran ayında gerçekleşecek toplantıda olmasını beklemediğini söylemişti.

Her ne kadar bu sene için bir faiz indirimi bekleyen ekonomistler olsa da, Fed'in 2024 yılında faizlere dokunmaması gerektiğini düşünenler de var. Yardeni Research kurucusu Ed Yardeni, CNBC-TV'ye verdiği bir röportajda Fed'in faizleri 2024 yıl sonuna kadar değiştirmemesi gerektiğini söyledi. Catalyst Capital'den David Miller da enflasyon tehlikesini göstererek Fed'den bir faiz indirimi beklemediğini ifade etti.

"Beklenenden iyi gelen enflasyon dinamikleri değiştirebilir"

Enflasyon verisinin beklenen yüzde 3,4 seviyesinin altında yüzde 3,3 gelmesi ise bazı ekonomistlere göre Fed'in planlarını değiştirmiş olabilir. Her ne kadar bu toplantıda Fed faizleri sabit tutarak yüzde 5,5 seviyesini sürdürmeye devam etse de Amerika merkezli Monex USA'dan Halen Given beklentilerden düşük gelen enflasyon verisinin piyasalar için yıl sonuna kadar iki faiz indirimi olacağı umutlarını tekrar canlandırdığını söyledi.

Indiana Üniversitesi'nden Philip T. Powell ise CNN Business'a verdiği demeçte iyimser enflasyon rakamlarının Fed'i gelecekte faiz indirimi konusunda cesaretlendirebileceğini söyledi.

Beklentilerin altında gelen enflasyon verisi piyasanın fiyatlamalarına da yansıdı. CME FedWatch verilerine göre yatırımcılar Fed'in ilk faiz indirimini 18 Eylül'de gerçekleşecek FOMC toplantısında yapmasını bekliyor. Fed'in Kasım ayını pas geçeceğini öngörülürken fiyatlamalara 18 Aralık toplantısı için bir faiz indirimi daha girmiş bulunuyor.