Fed Başkanı Powell: Faiz indirimleri yavaş veya daha hızlı olabilir; gerekirse durdurmak da ihtimal dahilinde

PAYLAŞ
  • Powell, FOMC üyelerinin fiyat istikrarını ve tam istihdamı sağlamaya odaklı kalmaya devam ettiklerini belirtti.
  • Ekonominin güçlü kalmasını sağlamaya yönelik bağlılıklarını yineleyen Powell, enflasyonun gerilediğini fakat hala hedeflerinin üzerinde olduğunu ifade etti.
  • Ekonomi geliştikçe para politikası hedeflerinin en iyi şekilde karşılanacak şekilde ayarlanacağını vurgulayan Powell, son toplantıdan bu yana gelen veri akışını değerlendirerek 50 baz puanlık indirimin doğru bir adım olduğuna karar verdiklerini söyledi.
  • Faiz indirimlerinin daha hızlı, daha yavaş veya gerekirse durdurulabileceğini belirten Powell, enflasyon ve istihdam konusundaki ilerlemeleri göz önünde bulundurarak politikalarını daha uygun şekilde ayarlamanın zamanı geldiğini ifade etti.
  • Powell, 19 Fed üyesinin yıl içinde birkaç faiz indirimi beklediğini, 17 üyenin ise yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi öngördüğünü açıkladı.
Fed Başkanı Powell: Faiz indirimleri yavaş veya daha hızlı olabilir; gerekirse durdurmak da ihtimal dahilinde

Amerikan Merkez Bankası (Fed), faiz oranlarını 50 baz puan indirerek yüzde 4,75 - yüzde 5 aralığına çekti. Bu adım, Fed'in uzun bir aradan sonra faiz indirim döngüsüne yeniden başladığını gösteriyor. Faiz indiriminin ardından Federal Reserve Başkanı Jerome Powell, Fed’in gelecekteki politika yoluna ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor.

Powell, FOMC üyelerinin fiyat istikrarını ve tam istihdamı sağlamaya odaklı kalmaya devam ettiklerini belirtti. Ekonominin güçlü kalmasını sağlamaya yönelik bağlılıklarını yineleyen Powell, enflasyonun gerilediğini fakat hala hedeflerinin üzerinde olduğunu ifade etti. İş gücü piyasasında işsizlik oranının biraz yükseldiğini, ancak halen düşük seviyelerde olduğunu vurguladı. Powell, enflasyonu hedeflenen seviyelere çekmenin birincil odakları olduğunu sözlerine ekledi.

Powell, para politikasının arz ve talep dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olduğunu belirtti. Ancak, enflasyon hedeflerine daha yakın olunsa da, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını ve iş gücü piyasası için aşağı yönlü risklerin arttığını belirtti. Faizler konusunda önceden belirlenmiş bir rota izlemediklerini söyleyen Powell, ortaya koydukları projeksiyonların kesin bir karar veya plan niteliği taşımadığını ve kararlarını toplantıdan toplantıya vermeye devam edeceklerini ifade etti. Eğer ekonomi güçlü kalmaya devam eder ve enflasyon ısrarcı olursa, faiz indirim hızını azaltabileceklerinin sinyalini verdi.

"Faiz indirimleri yavaş veya daha hızlı olabilir; gerekirse durdurmak da ihtimal dahilinde"

Ekonomi geliştikçe para politikası hedeflerinin en iyi şekilde karşılanacak şekilde ayarlanacağını vurgulayan Powell, son toplantıdan bu yana gelen veri akışını değerlendirerek 50 baz puanlık indirimin doğru bir adım olduğuna karar verdiklerini söyledi. Faiz indirimlerinin daha hızlı, daha yavaş veya gerekirse durdurulabileceğini belirten Powell, enflasyon ve istihdam konusundaki ilerlemeleri göz önünde bulundurarak politikalarını daha uygun şekilde ayarlamanın zamanı geldiğini ifade etti.

Powell, 19 Fed üyesinin yıl içinde birkaç faiz indirimi beklediğini, 17 üyenin ise yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi öngördüğünü açıkladı. Kararlarını temkinli bir şekilde toplantıdan toplantıya alacaklarını belirten Powell, iyi ve güçlü bir başlangıç yaptıklarını, bunun enflasyonun yüzde 2 hedefine gelmekte olduğuna dair bir güven işareti olduğunu ifade etti.