Fed Başkanı Powell: Eylül ayında faiz indirimi masada olabilir

PAYLAŞ
  • Fed, Temmuz toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.
  • FOMC toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell Eylül ayında faiz indiriminin masada olabileceğini söyledi.
Fed Başkanı Powell: Eylül ayında faiz indirimi masada olabilir

ABD Merkez Bankası (FED) Temmuz ayı toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. FED Başkanı Jerome Powell, kararın ardından düzenlenen basın toplantısında çeşitli açıklamalarda bulundu.

Powell, iş gücü piyasasının daha iyi bir dengeye geldiğini belirterek, tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine yönelik risklere karşı dikkatli olduklarını vurguladı. Para politikasının sınırlayıcı duruşunu sürdürdüğünü belirten Powell, tüketici harcamalarında büyümenin güçlü olmasına rağmen yavaşladığını ifade etti. İşsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiğini söyleyen Powell, iş gücü piyasası göstergelerinin güçlü olduğunu ancak aşırı ısınmış bir piyasa görülmediğini dile getirdi.

Enflasyonun yüzde 2 hedefinin biraz üzerinde olduğunu kabul eden Powell, uzun vadeli beklentilerin iyi bir şekilde çipalanmış göründüğünü belirtti. Son göstergelerin ekonominin sağlam bir hızla büyümeye devam ettiğine işaret ettiğini ifade eden Powell, faiz indirimi için enflasyona daha büyük bir güven gerektiğini söyledi. İkinci çeyrek enflasyon rakamlarının enflasyonun yüzde 2 hedefine düşeceğine olan güveni artırdığını belirtti.

Powell, para politikasının fiyat istikrarına ve enflasyon hedefine yönelik risklerle başa çıkmak için iyi konumlandığını söyledi. Faizin çok erken indirilmesinin, enflasyon konusunda sağlanan ilerlemeyi tersine çevirebileceği uyarısında bulundu. Gelecekteki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantıları için önceden alınmış kararları olmadığını belirten Powell, veriye dayalı karar almaya devam edeceklerini söyledi.

"Eylül ayında faiz indirimi masada olabilir"

Eylül ayında faiz indiriminin masada olabileceğini belirten Powell, faizleri düşürme noktasına yaklaştıklarını ifade etti. Eylül toplantısı için önceden alınmış bir karar olmadığını tekrarlayan Powell, iş gücü piyasası kötüleşirse veya enflasyon hızla düşerse FED'in yanıt vermeye hazır olduğunu belirtti. Enflasyonun hayal kırıklığı yaratması durumunda bunu değerlendireceklerini ekledi. Enflasyon, istihdam ve riskler dengesinin tamamının kararlarına yardımcı olacağını ifade eden Powell, enflasyondaki düşüşe daha fazla güvenmek için iyi veriler görmek istediklerini söyledi.

Powell, önümüzdeki patikanın ekonomiye bağlı olacağını belirtti. Bu yıl sıfır faiz indiriminden, birçok indirime kadar senaryoları hayal edebileceğini, bu durumun ekonominin nasıl gelişeceğine bağlı olacağını ifade etti.