FATF Türkiye'yi gri listeden çıkardı
- Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye ve Jamaika'yı gri listeden çıkardı.
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu kararla birlikte Türkiye'ye uluslararası kaynak girişinin hızlanacağını ve borçlanma maliyetlerinin düşeceğini söyledi.
- FATF Genel Kurul toplantısına katılmak için Singapur'da olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, resmi karar öncesi "Başardık" mesajını paylaştı.
Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'yi sıkı mali incelemeye tabi tutulan ülkelerin bulunduğu "gri listeden" çıkardı.
Gri listeden çıkartılma kararı Türkiye'nin uluslararası mali itibarını güçlendireceği gibi yabancı yatırımların artmasını da sağlayabilir.
FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele (AML/CFT) politikalarında eksikler olduğu için Türkiye'yi 2021 yılında gri liste olarak tabir edilen "artırılmış gözetim listesine" almıştı.
FATF tarafından yapılan açıklamada, "FATF genel kurulu, karşılıklı değerlendirmeler sonucu tespit edilmiş olan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularındaki stratejik eksiklikleri gidermekte kat etmiş oldukları önemli mesafe nedeniyle Jamaika ve Türkiye'yi kutlamaktadır" dedi.
Açıklamada ayrıca, "Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF'nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır" denildi.
"Uluslararası kaynak girişi hızlanacak"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz FATF'in gri liste kararının ardından sosyal medyadan açıklama yaptı.
Sosya medya hesabından mesaj paylaşan Yılmaz, "Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır." ifadelerini kullandı.
Yılmaz sermaye akışının ivmelenmesiyle TL varlıklara ilginin artacağını bunun da dezenflasyon sürecini hızlandıracağını ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Türkiye'nin gri listeden çıkması finansal sistemimize güveni daha da artıracak. Terörizmin finansmanı ve kara parayla mücadele kararlılıkla yürütülecek" açıklamasını yaptı.
Türkiye 2021'de gri listeye alınmıştı
Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye'yi 2021 yılında gri liste tabir edilen listeye almıştı.
Türkiye 40 standardının 39'u ile uyumlu. FATF'tan bir heyet geçen ay, Türkiye'nin kara para aklama ve yasa dışı finansmanın önlenmesine ilgili uygulamalarını yerinde değerlendirme için ülkeyi ziyaret etmişti.
Gri liste nedir?
Kara para aklama, terörün finansmanı ve yayılmanın finansmanının önlenmesi konusunda FATF (Kara Paranın Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü) tarafından yakın izlemeye alınmış ülkelerin bulunduğu listedir. Bu listede yer alan ülkeler stratejik eksiklikleri gidermek için FATF ile aktif olarak çalışır.
FATF'ın bir yargı yetkisini artırılmış izleme altına alması, ülkenin belirlenen stratejik eksiklikleri kararlaştırılan zaman dilimleri içinde hızla çözmeyi taahhüt ettiği ve artırılmış izlemeye tabi olduğu anlamına gelir. Bu listeden çıkmak prestij açısından özellikle yabancı yatırımcıların o ülkeye herhangi bir sınır olmadan yatırım yapmaları konusunda önemli kabul edilir.