Faruk Güzeldere: Sosyalleşmenin artan maliyeti kendini market raflarında gösteriyor
- İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere CNBC-e'ye yaptığı açıklamada, "Kafe ve restoranlarda inanılmaz bir enflasyon söz konusu. Bu tüketici davranışlarında hızla kendi gösterdi. Vatandaşlar daha çok kafelerde satılan ürünleri market raflarından almayı tercih ediyor" dedi.
- Faruk Güzeldere, "Bu dönemde hazır kahveler, soğuk çaylar, dünya mutfağı ürünleri, tatlı ürünleri ve yemek soslarının olduğu raflarda ciddi bir hareket var. Sosyalleşmenin artan maliyeti kendini market raflarında gösteriyor. Vatandaşlar evde zaman geçirdikçe buradaki pazar da büyüyor" ifadelerini kullandı.
- Tüketicilerin stok yapma alışkanlığının bittiğini söyleyen Güzeldere, vatandaşların talebinin azalmaya başladığını marketlerin de artık daha az fiyat etiketi değiştirdiğini dile getirdi.
İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere CNBC-e'ye yaptığı açıklamada son dönemde tüketici davranışlarında belirgin değişiklikler olduğunu söyledi.
Kafe ve restoranlarda zaman geçirmenin maliyetine dikkat çeken Faruk Güzeldere, "Hizmet sektöründe enflasyon daha çok hissediliyor. Kafe ve restoranlarda inanılmaz bir enflasyon söz konusu. Bu tüketici davranışlarında hızla kendini gösterdi. Vatandaşlar daha çok kafelerde satılan ürünleri market raflarından almayı tercih ediyor. Bu dönemde hazır kahveler, soğuk çaylar, dünya mutfağı ürünleri, tatlı ürünleri ve yemek soslarının olduğu raflarda ciddi bir hareket var. Sosyalleşmenin artan maliyeti kendini market raflarında gösteriyor. Ev içi tüketim artıyor. Vatandaşlar evde zaman geçirdikçe buradaki pazar da büyüyor" ifadelerini kullandı.
"Vatandaşların stok yapma alışkanlığı bitti"
Pandemi döneminde başlayan ve uzun süre kendini gösteren stok yapma alışkanlığının artık bittiğini vurgulayan Faruk Güzeldere, "Vatandaşlar bir süre de sürekli artan fiyatlardan dolayı stok yapma ihtiyacı ile hareket ediyordu. Ama artık bu durum bitti. Vatandaşlar artık daha az ve daha küçük çaplı alışverişler yapıyor" dedi.
"Zam yapma sıklığı gittikçe azalıyor"
Tüketiciler tarafındaki düşen talebe de vurgu yapan Faruk Güzeldere, "Bir dönem çok hızlı fiyat etiketleri değişiyordu. Artık marketlerde fiyat etiketleri değiştirme sıklığı gittikçe azalıyor. Eskiden tedarikçi firmalar enflasyondan kendilerini koruyabilmek için aylık rutin zamlar yapıyordu. Bunlarda da ciddi bir azalma var. Zaten tüketicinin de talep düşüşünü hissediyoruz. Talep düşünce fiyatlar da artmıyor " dedi.
Güzeldere, mayıs ayı itibarıyla kendi sektörlerinde önemli bir dezenflasyon etkisinin hissedildiğini belirtti.
"Yemek kartları erzak alışverişi için kullanılıyor"
Yemek kartı ile yapılan market alışverişinin bazı şehirlerde oldukça güçlü olduğunu söyleyen Faruk Güzeldere, "Bazı vatandaşlarımız öğlen yemeklerini atıştırmalıkla geçiriyor ve daha sonra evi için erzak alışverişini yemek kartındaki bakiye ile yapıyor. Burada da pirinç, un, yağ, et ve süt gibi ürünlerin alındığını görüyoruz" dedi.
"İndirim marketlerle rekabet etmekte zorlanıyoruz"
Perakende sektöründeki indirim marketi rüzgarına da değinen İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Faruk Güzeldere, "İndirim marketleri çok hızlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. Son 10 yılda indirim marketlerinin sayısı 10 bin seviyelerinden 40 bin seviyelerine geldi. Pazarda haksız bir rekabet ortamı var. Yerel marketler indirim marketlerle rekabet etmekte zorlanıyor. Bu durum pazarda bir tekel tehlikesini de beraberinde getiriyor. Biz perakende yasasının tüm bu sıkıntılı durumlarla beraber konuşulup yürürlüğe girmesini istiyoruz. Hem yerel üreticiler hem de yerel esnaf ayakta kalmalı. Tüketici için en doğru yol belirlenmeli" ifadelerini kullandı.