Facebook'un 45 milyar dolar yakan birimi Reality Labs'te neler oluyor?

PAYLAŞ
  • Meta’nın Reality Labs bölümü, dört yılda Snap ve Pinterest’in toplam piyasa değerleri kadar para kaybetti.
  • Eski çalışanlar, sıklaşan yeniden yapılandırmalar ve uzmanlık eksikliği nedeniyle şirketin kaos içinde olduğunu belirtti
  • Meta’nın AR/VR ürünleri geniş bir kitle kazanmakta zorlanıyor; yazılım kazanımları ve içeriklere odaklanılması gerekiyor.
Facebook'un 45 milyar dolar yakan birimi Reality Labs'te neler oluyor?
Meta'nın kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg
Fotoğraf: Reuters

Meta’nın artırılmış gerçeklik (Augmented Reality AR), sanal gerçeklik (Virtual Reality - VR) ve metaverse odaklı Reality Labs bölümü, dört yıldan biraz daha uzun bir sürede 45 milyar dolar zarar etti. Başka bir ifadeyle Reality Labs, Snapchat ve Pinterest’in toplam piyasa değerleri kadar para kaybetti.

İçeriden alınan bilgilere göre, bu şaşırtıcı nakit kaybın nedeni inovasyonun bedeli değil. Zarar sıkça görülen yeniden yapılanmaların yanı sıra AR veya VR uzmanlığı olmayan üst düzey yöneticilerin atanmasıyla karakterize edilen "kaotik" bir kültürün sonucu.

Zarar artmaya devam edecek

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Reality Labs’ın faaliyet kayıplarının "anlamlı bir şekilde artmaya" devam edeceğini belirtti. Yahoo Finance, Reality Labs’ın mali sorunlarının büyük ölçüde net bir vizyon eksikliği ve kötü yönetimden kaynaklandığını söyleyen eski üst düzey çalışanlarla görüştü. Eski çalışanlar, çoğunlukla Reality Labs’taki uyumsuzluk nedeniyle son üç yıl içinde ayrıldı. Yahoo'ya konuşan çalışanların birçoğu kendi isteğiyle ayrılırken, bazıları de yeniden yapılanma süreçlerinde kovuldu.

Reality Labs’ın milyarlarca dolarlık harcamalarını Zuckerberg’in Meta için “verimlilik yılı” vaatleriyle nasıl uzlaştıracağı sorusu yatırımcılar için geçerliliğini koruyor. 2023’ün ilk çeyreğinde maliyet düşürme önlemleri ve harcamaları azaltma çabalarına rağmen, Meta’nın hisseleri en son kazanç raporundan sonra yüzde 20 düştü. Bu düşüş, yapay zekaya yapılan yatırımların artmasından kaynaklandı.

Uyumu bozan yapılanma süreci

Reality Labs'ın yeniden yapılanma süreci ve üst düzey yöneticilerin atanmasıyla ilgili kaos, şirket içindeki uyumu bozdu. Analistler, Reality Labs'ın uzun vadede başarı sağlaması için net bir vizyon ve etkili bir yönetim gerektirdiğini belirtiyor. Meta, bu durumun üstesinden gelmek için gelecekteki stratejilerini yeniden gözden geçirmeli ve yatırımlarını daha verimli hale getirmeli taviyesi veriliyor.

Reality Labs'de görev almış eski mühendislik yöneticisi, “Kıdemli bir direktörseniz, sizi herhangi bir pozisyona getirebilirler,” dedi. Adı açıklanmayan yönetici, “Bir organizasyonu yönetebilir, öncelikleri belirleyebilir ve Instagram reklamlarından AR yazılım tasarımına kadar her şeyi üstlenebilirsiniz. Bu, çalışmaları yürüten kişilerin üst düzey liderlere saygı duymadığı ve üst düzey liderlerin inşa ettikleri teknolojinin dilini gerçekten konuşmadığı tuhaf bir dinamik yaratıyor.” açıklamasını yaptı.

Facebook bir yazılım şirketi üretici değil

Geçen ay, Reality Labs'tan birkaç üst düzey yönetici ve başkan yardımcısı sessizce işten çıkarıldı. Bu kişilerin pozisyonları arasında AR gözlük donanım başkanı, donanım ortaklıkları başkanı, tedarik zinciri organizasyonu başkan yardımcısı, teknoloji mühendisliği başkan yardımcısı ve silikon ortaklıkları başkanı yer alıyordu.

Bir eski çalışan, bir noktada 18 aylık bir yol haritasında 24 donanım ürünü olduğunu söyledi. Eski çalışan "Yazılım deneyimleri sunuyorsanız bunu yapabilirsiniz, ancak Oculus dışındaki alanlarda gerçekten hiçbir şey sunmamış bir organizasyon için pek olası değil" yorumunu yaptı.

Yahoo'nun konuştuğu kaynak, yönetimin bir saat, güneş gözlüğü, yeni kontrol cihazı modelleri, yeni VR deneyimleri, yeni karma gerçeklik deneyimleri sunmanın gerçekçi olmadığını çok geç olana kadar fark etmediğini ve bu durumun çalışanlar arasında düşük moral yarattığını ifade ederek, “Liderlikle ilgili ciddi şüphelerim vardı” dedi.

Ürünler satmıyor

Son olarak, Meta’nın AR ve VR ürünleri geniş bir kitle kazanmakta zorlanıyor. Şirket sosyal medya alanında Snap, TikTok’un ana şirketi Bytedance'le ürün alanında ise Apple ile rekabet ediyor. Analist Ben Arnold, Meta'nın ürün yelpazesinde yazılım kazanımlarının kritik olduğunu belirtti. IDC'nin analizine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde küresel AR ve VR başlık sevkiyatları yıllık yüzde 67,4 oranında düştü.

Meta’nın mevcut ürün yelpazesi, iki VR başlığı (Quest 3 ve Quest Pro) ve Ray-Ban Meta akıllı gözlükleri içeriyor. Ancak şirketin gelecekteki başarısı, oyun severlerin ötesindeki kitlelere hitap edecek içerik ve uygulamalara bağlı olacak.

Kaynak: cnbce.com