F1’in sahibi Liberty Media, Moto GP’yi 4.5 milyar dolara satın alıyor

PAYLAŞ
  • Liberty Media, MotoGP'yi 4.5 milyar dolara satın alıyor. ABD merkezli şirket, Formula 1'in ardından motosiklet yarışlarının elit serisinin de sahibi olacak.
  • Satın alma 2024 sonunda tamamlanacak ve Liberty Media, Dorna'nın yüzde 86 hissesine sahip olacak. CEO Greg Maffei, MotoGP'nin küresel bir lig olduğunu vurguladı.
F1’in sahibi Liberty Media, Moto GP’yi 4.5 milyar dolara satın alıyor
Reuters

Formula 1 serisinin sahibi ABD merkezli Liberty Media, motosiklet yarışlarının zirvesi olan MotoGP’yi satın alıyor. İki teker ve dört tekerde en prestijli serilerin ortak sahibi olmak isteyen Liberty Media, MotoGP için İspanya merkezli Dorna’ya 4.5 milyar dolar ödeyecek.

MotoGP ve Formula 1 motor sporlarının en önde gelen yarış serileri olarak kabul ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri merkezli Liberty Media 2017 yılında Formula 1’i bünyesine katmıştı. Zirvenin iki tekerlekli ayağına göz diken Liberty Media kesenin ağzını açtı.

MotoGP’nin sahibi İspanya merkezli Dorna’nın kapısını çalan Liberty Media, 4.5 milyar dolara motosiklet yarışlarının elit şampiyonasını satın alacak.

Satın alma 2024 yılı içinde tamamlanacak

Basına yansıyan bilgilere göre satın alma 2024 sonuna kadar tamamlanacak. Liberty Media, Dorna’nın yüzde 86’sının sahibi olacak. Geri kalan yüzde 14 mevcut hissedarlarda kalacak. Liberty Media CEO’su Greg Maffei yaptığı açıklamada, “MotoGP ilgili bir takipçi kitlesi olan, heyecanlı yarışların yaşandığı ve yüksek nakit akışı profiline sahip küresel bir lig” ifadelerini kullandı.

Liberty Media, Dorna’nın en büyük hissedarı konumunda olacak ancak şirketin mevcut CEO’su Carmelo Ezpeleta görevine devam edecek. Ezpeleta 1994 yılından beri MotoGP’nin patronu konumunda.

Liberty'nin Formula 1 performansı

MotoGP takviminde yıllık 21 yarış bulunuyor. Formula 1, Liberty Media bünyesine geçtiğinde de yıllık 21 yarış düzenleniyordu. Son zamanlarda artan ilgi nedeniyle takvimdeki yarış sayısı 24’e yükseldi. 2017 yılında Formula 1’in yıllık gelirleri 1.78 milyar dolar seviyesindeydi. Pandemide düşen gelirler 2023’te 3.2 milyar dolara yükseldi. 2023 yılında Dorna 511 milyon dolar gelir elde etmişti.