Eski stajyeri, Apple'ın eski CEO'su Steve Jobs'u anlattı

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • 80'lerin sonunda Apple'dan ayrılan Steve Jobs, sonrasında Apple'a geri döndü.
  • NeXT'teki yıllarında Jobs'un stajyeri olan Chet Kapoor: Steve için çalışmayı hayal ettikten 5 yıl sonra, NeXT için çalışmaya başladım.
Eski stajyeri, Apple'ın eski CEO'su Steve Jobs'u anlattı

Apple'ın efsanevi CEO'su Steve Jobs'un nasıl bir yönetici olduğunu, eski stajyeri Chet Kapoor anlattı.

Jobs ve Kapoor'un birlikte çalıştığı dönem, NeXT'e uzanıyor. Kapoor, Jobs'un kurtuğu yazılım şirketi NeXT'te stajyer olarak işe alınıyor ve hikaye başlıyor.

O günleri CNBC Make It'e anlatan Kapoor şöyle diyor:

"Steve ikonik bir insandı. Onunla tanışmıyorduk. Ben kahve yapan adama kahve getiren adamdım. Kapıları açan kişiden bir adım aşağıdaydım ama bunun bir önemi yoktu çünkü her gün ondan 20 metre uzakta çalışıyordum."

Google ve IBM gibi şirketlerde liderlik pozisyonlarında çalışan Kapoor, Google tarafından 625 milyon dolara satın alınan bulut yazılım şirketi Apigee'nin CEO koltuğunda oturmasıyla dikkat çekmişti. Bu başarılarında, Steve Jobs'un şirketinde stajyer olarak çalışmanın önemli bir payı olduğunu söyleyen Kapoor, şimdilerde üretken yapay zeka şirketi DataStax'ın CEO'su olarak görev alıyor.

Jobs ile çalıştığı günleri anlatan Kapoor, o dönemde, Jobs'un toplantılarda soracağı sorulara odaklandığını çünkü bu soruların, Jobs'un düşünce süreçlerine dair bir fikir verdiğini söyledi.

"Hayal ettikten 5 yıl sonra onunla çalıştım"

Hindistan'da doğan Kapoor, bugün 57 yaşında.

Çocukken annesinin onu kütüphaneye bırakıp alışverişe gittiğini anlatan Kapoor, 1983 yılında, 15-16 yaşlarındayken, okuduğu bir kitabın hayatındaki önemini anlatıyor.

Steve Jobs ve Steve Wozniak'ı anlatan 'A Little Kingdom' isimli kitabı okuyan Kapoor, kitaptan çok etkilendiğini söylüyor.

Steve Jobs'un 'çalışmak istediği kişi' olduğuna daha o gün karar veren Kapoor, sonrasında bilgisayar eğitimine ağırlık veriyor ve ABD'deki üniversitelere başvurmaya başlıyor. 1986 yılında ise Arizona State Üniversitesi'nde eğitimine başlıyor.

Bu yıllar, Jobs'ın Apple'dan ayrılıp yeni yazılım şirketi NeXT'i kurduğu yıllara denk geliyor.

NeXT bir program başlatıyor ve üniversitelerden yarı zamanlı stajyerler almaya başlıyor. Kapoor'ın onlardan biri olması da 1988 yılında gerçekleşiyor:

"Steve için çalışmayı hayal ettikten 5 yıl sonra, NeXT için çalışmaya başladım"

Güçlü bir mühendislik kültürü

Kapoor'a göre Jobs, NeXT'te son derece ürün ve tasarım odaklı bir ortam yarattı.

Her şeyin kullanıcı deneyimi ile başladığını söyleyen Kapoor, "Kullanıcılar bununla nasıl etkileşim kuracak?" sorusunun fark yarattığını vurguluyor. Bu aslında doğrudan Apple'ın da kültürünü yansıtıyor.

Jobs, 1985 yılında verdiği bir röportajda 'bir şeyler yapmaktan' keyif aldığına söylüyor.

"En iyi yaptığım iş bir grup yetenekli insanı bulmak ve onlarla bir şeyler yapmak. Felsefem: Her şey, iyi bir ürün ile başlar" sözleri Jobs'un iyi bir ekibe ve kullanıcı odaklı bir ürüne verdiği önemi gösteriyor.

Kapoor, iPhone kullanıcılarının telefonlarında hoş bir arayüz gördüğünü söylüyor ancak telefonların arkasında gülü bir mühendislik olduğunun altını çiziyor:

"Her şey çok güçlü bir mühendislik kültürü ile başlar" diyen Kapoor, sözlerini şöyle tamamladı:

"Jobs, çok sıkı ve düzenli bir program yürüttü. Çünkü, programı bırakırsanız, bu bir bilim projesine dönüşür. Bu konuda çok azimliydi."