En yüksek yaşam kalitesine sahip 10 ülke

PAYLAŞ
  • U.S. News and World Report, 2024 yılı için yaşam kalitesi en yüksek ülkeleri sıraladı; Danimarka, geçen yılın birincisini geçerek ilk sıraya yükseldi.
  • Sıralama, uygun fiyatlar, iş piyasası, ekonomik ve politik istikrar gibi çeşitli kriterler üzerinden değerlendirildi.
En yüksek yaşam kalitesine sahip 10 ülke

Dünya genelinde yaşam kalitesi en yüksek olan ülkeler listelendi. Toplam 89 ülke üzerinde yapılan araştırmada 2 Mart - 23 Mayıs 2024 tarihleri arasında yaklaşık 17,000 kişiye sorular soruldu. Araştırma, U.S. News and World Report, global pazarlama ve iletişim firması WPP ile Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu'nun işbirliği ile gerçekleştirildi.

CNBC Make It'te yer alan habere göre, yaşam kalitesini belirlemek için ülkeler, uygun fiyatlar, iş piyasası durumu, ekonomik istikrar, aile dostu ortam, gelir eşitliği, politik istikrar, güvenlik, gelişmiş kamu eğitim ve sağlık sistemleri gibi kriterlere göre değerlendirildi.

Yaşam kalitesi açısından en iyi 10 ülke sıralaması şöyle:

Danmark
İsveç
İsviçre
Norveç
Kanada
Finlandiya
Almanya
Avustralya
Hollanda
Yeni Zelanda

Listede dikkat çekici bir eksiklik var: Amerika Birleşik Devletleri.

Ülke, yaşam kalitesi açısından 22. sırada yer alırken, 2024’teki genel sıralamada 3. sırayı elde etti. ABD, uygun fiyatlar açısından 57. ve bürokrasi bakımından 49. sırada yer aldı.

Danimarka ise yaşam kalitesi bakımından en iyi ülke olarak birinci sıraya yükseldi.

2023'te 4. sırada yer alan Danimarka, 2024 sıralamasında 1. oldu. İskandinavya kültürel bölgesinin bir parçası olan Danimarka; İsveç ve Norveç ile birlikte, sosyal ve ekonomik alanlarda yüksek performans sergileyen bir ülke olarak öne çıktı.

Danimarka'da yüksek vergiler dengeleniyor

Danimarka; eğitim, sağlık hizmetleri, ekonomik ve politik istikrar gibi alanlarda genellikle yüksek puanlar alıyor. Ülke, vatandaşlarına yüksek yaşam kalitesi sunarak, refah düzeyini artırıyor.

Ülkede yüksek vergilere rağmen, sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması, çocuk bakımının desteklenmesi, üniversite eğitimlerinin masrafsız olması ve yaşlıların emekli maaşı alması gibi sosyal destekler, yaşam kalitesini dengeliyor.

Ayrıca, InterNations'ın Temmuz 2024'te gerçekleştirdiği Expat Insider araştırması, Danimarka'nın göçmenler için en memnun edici ülke olduğunu ortaya koydu. Buradaki göçmenlerin yüzde 84'ü iş-yaşam dengesinden memnun.

Bu yılki Dünya Mutluluk Raporu'nda Danimarka, en mutlu ikinci ülke olarak öne çıktı. Ülkenin yüksek sıralaması, sosyal eşitlik ve sosyal refah konularındaki sorumluluk anlayışına bağlı.

İsveç birinciliği kaptırdı

Danimarka gibi, İsveç de ücretsiz sağlık ve üniversite eğitimi sunuyor. Ülke, CIA Dünya Fakültesi'ne göre 82.8 yıl ortalama yaşam süresine sahip.

İsveç’in bu yılki sıralamadaki düşüşüne rağmen insan hakları ve çevreye duyarlılık gibi konularda iyi puanlar aldığı belirtildi. Ancak uygun fiyatlar konusunda ise sıkıntı yaşandığı ifade edildi.

İsveç, ayrıca ebeveynler için 480 gün ücretli izin hakkı sunarak dikkat çekiyor. İki ebeveyn olduğunda, her biri bu sürenin 240 gününden yararlanabiliyor.

Yaşam maliyetleri açısından İsveç, Amerika Birleşik Devletleri'nden yüzde 9.4 daha ucuz, kiralamalar ise yüzde 47.5 daha düşük fiyatlarla sağlanıyor.