Elon Musk'tan Trump'a 75 milyon dolarlık destek

PAYLAŞ
  • Elon Musk, Donald Trump'ın yeniden başkan seçilmesi için yaklaşık 75 milyon dolar bağış yaparak Cumhuriyetçi adaya önemli bir destek daha sağladı.
  • Musk, bu seçimleri ABD demokrasisi için son şans olarak nitelendiriyor. Trump kazanırsa Musk'ı federal harcamaları denetleyecek bir komisyonun başına getirmeyi vaat etmişti.
Elon Musk'tan Trump'a 75 milyon dolarlık destek

Elon Musk, Donald Trump'ın Beyaz Saray'ı geri kazanma kampanyasına destek olmak amacıyla yaklaşık 75 milyon dolar bağış yaptı. Musk, gelecek ay yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Trump'ı desteklemeyi sürdürüyor.

Financial Times'ın federal bir dosyaya dayandırdığı habere göre, Musk üçüncü çeyrekte siyasi eylem komitesi America Pac'a birçok kez milyon dolarlık bağışlar yaptı. Bu bağış, Trump'ın yeniden seçilme kampanyasını desteklemek için devasa bir bütçe sağladı.

Bağımsız araştırma kuruluşu OpenSecrets'e göre, America Pac Trump'ı desteklemek için şu ana kadar 96 milyon dolardan fazla harcama yaptı ve kongre yarışlarında Cumhuriyetçilere 10 milyon dolar daha yardım etti.

X sosyal medya platformunun sahibi ve Tesla'nın CEO'su olan Musk, temmuz ayında Cumhuriyetçi aday Trump'ı, Pennsylvania'nın Butler kentinde bir mitingde suikast girişiminden kurtulduktan sonra desteklemeye başladı. Musk, bu ay aynı mekanda düzenlenen bir etkinlikte Trump ile sahne aldı.

Musk, Pennsylvania eyaletinde bir dizi konuşma yapacağını belirterek, "Konuşmalarıma katılmak için herhangi bir katılım ücreti yok. Sadece serbest konuşma ve silah taşıma hakkını destekleyen dilekçemizi imzalamış olmanız ve bu seçimde oy kullanmış olmanız gerekiyor" dedi.

Musk'ın Trump'ın seçim kampanyasına yaptığı büyük bağış, eski başkanın Demokrat rakibi Kamala Harris ile arasındaki finansal açığı kapatmaya çalıştığı bir dönemde geldi. Financial Times anketine göre, Harris ulusal düzeyde Trump'ın 2,6 puan önünde ancak kritik yedi eyalette başa baş durumda.

Musk'ın yanı sıra Trump, Sheldon Adelson'un eşi Miriam Adelson'dan da büyük bir mali destek aldı. Adelson, Trump yanlısı süper PAC Preserve America'ya 95 milyon dolar bağışladı.

Daha önceki seçimlerde Demokratları destekleyen Musk, 2024 seçimlerini ABD demokrasisi için "son umut" olarak nitelendirdi ve Harris kazanırsa yasadışı göçmenlerin ülkeyi ele geçireceğini iddia etti.

Musk, geçen hafta Tucker Carlson’ın programında, "Eğer Trump bu seçimi kazanamazsa, bu bizim son seçimimiz olacak" dedi ve Trump'a olan desteğini tekrar ifade etti.

Musk, sosyal medya platformu X'teki sık sık Başkan Joe Biden ve Kamala Harris'i eleştiren tweetler attı ve son yıllarda sağa doğru bir siyasi yönelim sergiledi.

America Pac, Musk’ın yanı sıra Cameron ve Tyler Winklevoss, erken Tesla yatırımcısı Antonio Gracias, Palantir Technologies'in kurucu ortağı Joe Lonsdale gibi teknoloji milyarderlerinden de destek aldı.

America Pac, Pennsylvania ve Michigan gibi önemli eyaletlerde saha çalışanları istihdam etti ve internet sitesinde saatlik ücretin 30 dolardan başladığını belirtti. Grup ayrıca, ABD Anayasası’nın Birinci ve İkinci Değişiklikleri'ni (ifade özgürlüğü ve silah taşıma hakkı) destekleyen bir dilekçeyi imzalayan her kayıtlı seçmen için 47 dolar teklif ediyor.

Trump kazanırsa Musk'a görev düşecek

Trump, seçimi kazanması halinde Musk'ı federal harcamaları ve düzenlemeleri denetleyecek bir komisyonun başına getireceğini vaat etti. Trump’ın önemli bağışçılarından John Paulson, “Elon Musk çağımızın en büyük iş insanı. Onun hükümet bürokrasisini azaltmada yer alması büyük bir kazanım olur” dedi.

Musk, Biden-Harris yönetimini işletmelerine düşman olarak nitelendirdi. Musk’ın net serveti 2020 ile 2024 yılları arasında on kat artarak 246 milyar dolara ulaştı.

Beyaz Saray, 2021 yılında, elektrikli araç üreticileri ve Otomotiv İşçileri Sendikası'nın katıldığı bir etkinliğe Tesla'yı davet etmedi. Tesla'nın sendika karşıtı duruşu nedeniyle bu dışlamanın yapıldığı düşünülüyor.

Musk'ın şirketleri, şu anda Adalet Bakanlığı ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Tesla'nın sürücü destek sistemleri ile ilgili iddialarını araştırdığı soruşturmalar da dahil olmak üzere, çeşitli federal kurumlar tarafından inceleme altında.