Elon Musk'ın Trump yanlısı bağış yaptığı iddia edildi

PAYLAŞ
  • ABD seçimlerinde kimi desteklediğini kamuoyuyla paylaşmayan Elon Musk'ın Donald Trump'ı destekleyen bir komiteye bağış yaptığı söyleniyor.
Elon Musk'ın Trump yanlısı bağış yaptığı iddia edildi
Fotoğraf: Reuters

Tesla CEO'su Elon Musk'ın ABD başkan adayı Donald Trump'ı destekleyen bir Super PAC'a para bağışı yaptığı iddia edildi. Musk tarafından siyasi eylem komitesine yapılan bağışın miktarı belli değil.

Musk, 2024 seçim yarışında herhangi bir adayı kamuoyuna açık bir şekilde desteklemedi.

Super PAC: Siyasi kampanyalar için para toplayan ve harcayan bağımsız bir komite. Super PAC terimi, Amerika Birleşik Devletleri'nde, 2010'da Yüksek Mahkeme'nin Citizens United v. Federal Election Commission (FEC) kararından sonra ortaya çıktı. Super PAC'ler, bağışçılarının kimliklerini açıklamak zorunda olsalar da fonların kaynağı genellikle dolaylı yollarla gizli kalabilir.

Milyarder daha önce X'te yaptığı açıklamada, ABD'deki herhangi bir başkan adayına bağış yapmayı planlamadığını belirtmişti.

Ancak Business Insider'dan Peter Kafka'nın yorumuna göre, Musk'ın açıklamasında bu planların daha sonra değişip değişmeyeceğine dair bir işaret bulunmuyor ya da doğrudan bir kampanyayı finanse etmeyeceğini söyleyerek teknik bir açıklama mı yaptığı belirtilmiyor.

Bloomberg News'te çıkan iddiada bağışın 'önemli bir miktar' olduğu söyleniyor.

Super PAC, bir grubun şirketlerden ve diğer bağışçılardan sınırsız miktarda para toplamasına olanak tanır ancak para doğrudan bir siyasi adaya gidemez.

Musk, bir başkan adayını alenen desteklemekten çekinirken, milyarder Demokratlar ve Biden yönetimiyle ilgili çekincelerini açıkça dile getirdi.

Musk, sosyal medya platformu X'i, Başkan Joe Biden'ın göç konusundaki tutumunu ve ultra zenginlere vergi koyma önerisini eleştirmek için birçok kez kullandı.

Musk'ın Trump'a şüpheyle yaklaştığı, 2015'te Trump'ın olası bir Cumhuriyetçi Parti adaylığını utanç verici olarak nitelendirdiği ve Biden'ın başkanlığı konusunda umutlu olduğu bir dönem de olmuştu.

Ancak son yıllarda Musk'ın Biden yönetimiyle ilişkisinin kötüleştiği ve milyarderin Cumhuriyetçi Parti'yi ve Trump'ın politikalarını benimsediği görülüyor.

Business Insider'ın yaptığı analize göre Musk, 2002-2022 yılları arasında Demokratlardan çok Cumhuriyetçilere bağışta bulundu. Cumhuriyetçilere 574.500 dolar, Demokratlara ise 542.000 dolar bağışladı.

ABD başkanlık seçimleri 2024