Elon Musk'ın Brezilya'da son bir adımı kaldı

PAYLAŞ
  • Elon Musk'ın sahip olduğu X, Brezilya'da tekrar faaliyete geçebilmek için 10 milyon real tutarında bir para cezası ödemek zorunda.
  • Platform, Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin emirlerine uymadığı gerekçesiyle ülke çapında askıya alınmıştı.
Elon Musk'ın Brezilya'da son bir adımı kaldı

Elon Musk'ın sosyal medya platformu X, Brezilya'da tamamen açılmak üzere. Ancak bundan önce Musk'ın son bir ceza ödemesi gerekiyor. Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin başkanı Alexandre de Moraes’in kararına göre, platformun yeniden aktif hale gelmesi için bu cezanın ödenmesi şart.

X, ağustos ayı sonunda ülke genelinde kapatılmış ve bu karar 2 Eylül’de bir yargıçlar heyeti tarafından onaylanmıştı. Ancak bu ay içinde X, Brezilya Yüksek Mahkemesi'ne sunduğu belgelerde, daha önce karşı çıktığı mahkeme emirlerine artık uyduğunu bildirdi.

Elon Musk, Brezilya'da yaklaşık 2 milyon dolar ceza ödeyecek

CNBC'de yer alan habere göre, platformun iki günlük uyumsuzluk nedeniyle 10 milyon real (yaklaşık 2 milyon dolar) ceza ödemesi gerekiyor. Ayrıca X'in Brezilya'daki yasal temsilcisi Rachel de Oliveira da 300.000 real ceza aldı.

Nisan ayında başlayan dava, Brezilya Yüksek Mahkemesi üyesi Alexandre de Moraes’in, Elon Musk ve X hakkında adaleti engelledikleri gerekçesiyle başlattığı bir soruşturmayla ilişkili.

Musk, Brezilya’daki bazı hesapların kapatılması yönündeki mahkeme kararlarına uymayacağını açıklamıştı ve mahkemenin adımlarını “sansür” olarak tanımlamıştı. Ayrıca, de Moraes’i “suçlu” olarak nitelendirmiş ve ABD’nin Brezilya’ya yönelik yardımlarını durdurması gerektiğini savunmuştu.

Ağustos ortasında, Musk Brezilya'daki X ofislerini kapatarak şirketi ülkede yasal bir temsilcisi olmadan bıraktı. Oysa Brezilya yasaları, tüm teknoloji şirketlerinin ülkede yasal bir temsilci bulundurmasını zorunlu kılıyor.

28 Ağustos’ta de Moraes, X’e yasal temsilci atamaması ve mahkeme kararlarına uymaması halinde yasaklar ve para cezaları uygulanacağı uyarısında bulundu. Bu hesaplar, federal ajanlara zarar vermeyi veya kimliklerini ifşa etmeyi planlamakla suçlanıyordu.

X'in Brezilya'daki varlıkları donduruldu

Bu ayın başında Brezilya Yüksek Mahkemesi, X ve Starlink gibi Musk’a ait şirketlerin Brezilya’daki varlıklarını dondurdu. Mahkeme, SpaceX ve X'i birbiriyle bağlantılı işletmeler olarak gördüğünü belirtti.

Musk, Brezilya hükümetinin el koyduğu varlıklarını geri vermemesi durumunda, ABD'de Brezilya hükümetinin varlıklarına el koyma talebinde bulunacaklarını duyurdu.

Mahkemenin başkanı olan de Moraes, uzun süredir nefret söylemi ve yanlış bilgiyle mücadeleye yönelik düzenlemeleri destekliyor. Ancak bu adımları teknoloji şirketleri ve aşırı sağcı politikacılardan tepki topluyor.

Brezilya'nın eski başkanı Jair Bolsonaro da bu isimler arasında. Bolsonaro, 2022'deki seçimleri kaybetmesinin ardından bir darbe girişiminde bulunmakla suçlanıyor ve hakkında soruşturma yürütülüyor.

Musk, de Moraes ve mevcut başkan Lula'ya karşı çıkarken, Bolsonaro ile uzun yıllardır iş birliği içinde çalıştı. Bolsonaro, 2022 yılında SpaceX’in Brezilya’da ticari uydu internet hizmeti sunmasına izin vermişti.

Brezilya'da askıya alınan X, Meta'nın Threads uygulaması ve Bluesky gibi alternatif platformların artan rekabetiyle karşı karşıya.

Öte yandan, Starlink de Brezilya'da Fransız-Amerikan firması eSpace ile uydu internet hizmetleri konusunda rekabet yaşıyor. eSpace bu yıl Brezilya'nın telekom düzenleyici kurumundan hizmet sunma izni almıştı.

Brezilya’da hukuk profesörü Lukas Darien, X'e yönelik uygulanan bu yaptırımların büyük teknoloji şirketlerinin mahkemeye bakışını değiştireceğini belirtti. Darien’e göre, ülkede yasalar artık büyük şirketlerin büyüklüğüne ve erişimlerine bakılmaksızın uygulanacak.

X'in üst düzey yöneticileri, konuyla ilgili yorum yapmazken, şirketin küresel hükümet işlerinden sorumlu birimi, X'in ifade özgürlüğünü yasal sınırlar içinde savunmaya devam edeceğini belirten bir açıklama yaptı.