Elon Musk’ın yapay zekası xAI 6 milyar dolar daha yatırım aldı

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • Elon Musk'ın yapay zeka şirketi xAI 6 milyar dolar daha yatırım aldı.
  • Grok adlı yapay zekayı geliştiren xAI'nın değeri 24 milyar dolara yükseldi.
  • Musk X/Twitter'dan yaptığı açıklamada ilerleyen günlerde yeni duyurular geleceğini söyledi.
Elon Musk’ın yapay zekası xAI 6 milyar dolar daha yatırım aldı
Milyarder girişimci Elon Musk
Reuters

Tesla’nın CEO’su ve X/Twitter’ın sahibi milyarder Elon Musk’ın yeni projeleri arasında yapay zeka geliştirmesi bulunuyor.

Musk’ın yapay zeka şirketi xAI, internet sitesinden yaptığı açıklamada 6 milyar dolarlık yatırım aldığını duyurdu.

Yapay zeka endüstrisinde rekabet kızışırken xAI’ın 18 milyar dolar olan piyasa değeri 24 milyar dolara yükselmiş oldu. Şirketten yapılan açıklamaya göre toplanan para, “xAI’nın pazara yeni ürünler sürmesi, gelişmiş bir altyapı kurulması ve gelecek teknolojiler için araştırma geliştirme yatırımlarının hızlandırılması” için kullanılacak.

Yapay zeka yarışı

Dünya teknoloji devleri bir yapay zeka yarışına girişmiş durumda. Önde gelen yapay zeka şirketleri geçtiğimiz yıllarda milyarlarda dolarlık yatırım aldı. Toplanan paralar ChatGPT (OpenAI) ve Gemini (Google) gibi geniş dil modellerini eğitmek ve geliştirmek için kullanılıyor.

ChatGPT kasım 2023’te Microsoft’tan 13 milyar dolarlık yatırım alırken Anthropic isimli yapay zeka 6 milyar dolar topladı. Gemini’yı geliştiren Google, Anthropic’e de 2 milyar dolar kaynak sağladı.

Elon Musk yapay zeka dünyasında yıllardır söz sahibi olmak için uğraşıyor. Musk, kar odaklı olmayan bir girişim olmasını istediği OpenAI’ın kurucuları arasında yer almıştı. Daha sonra yönetim kuruluyla kavga eden Musk, OpenAI’dan ayrılmıştı.

Musk’ın boşluğunu Microsoft doldururken OpenAI, pazarlanabilecek bir ürün olan ChatGPT’yi çıkartarak kar odaklı bir şirkete dönüşmüştü.

xAI adındaki yapay zeka şirketini kuran Elon Musk, geçen yıl şirketi kamuoyuna duyurmuştu. Piyasadan yatırım toplayan Musk, Grok adındaki kullanıcılarla diyalog kurarak iletişime geçen chatbotu tanıtmıştı. Kasım ayında X’teki ücretli kullanıcılara açılan Grok 1.0’ın gelişmiş versiyonu Grok 1,5 ise 2024’ün başında tanıtıldı.

xAI mühendisleri Grok‘u eğitmek için yıllardır aktif olan X’teki paylaşımları kullanıyor. Musk X/Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İlerleyen haftalarda daha fazla anonsumuz olacak” dedi.