Elon Musk, otonom araçları denetleyen ekibin yarısını işten çıkardı

PAYLAŞ
  • Elon Musk’ın yönetimindeki ABD hükümet birimi DOGE, Tesla’nın geleceği olarak gördüğü otonom araçları denetleyen küçük bir ekibi neredeyse yarı yarıya küçültüyor. Otonom araçların güvenliğini denetleyen bir ABD oto güvenlik kurumundaki yaklaşık yedi kişiden üçünü işten çıkardı.
Elon Musk, otonom araçları denetleyen ekibin yarısını işten çıkardı

Elon Musk’ın yönetimindeki ABD hükümet birimi DOGE, Tesla’nın geleceği olarak gördüğü otonom araçları denetleyen küçük bir ekibi neredeyse yarı yarıya küçültüyor. Konuya dair bilgi sahibi kaynaklara göre, bu kesinti, ülkenin karayolu güvenliğini sağlamakla görevli Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ndeki (NHTSA) genel işten çıkarmaların bir parçası.

NHTSA, toplamda 70 ila 80 personel kaybedecek. Bu sayı, yaklaşık olarak deneme sürecindeki çalışanların işten çıkarılması ve gönüllü ayrılık paketleriyle eşit şekilde bölünmüş durumda. Kurum içindeki işten çıkarmalar, çarpışma testlerinde kullanılan mankenler üzerinde çalışan mühendislerden eyaletlere güvenlik hibeleri sağlayan ekiplere ve alkollü araç kullanımı ile aşırı hız konularında araştırma yapan psikologlara kadar birçok alanı etkiledi.

Otonom araç denetimi zayıflıyor

Kesintilerden en fazla etkilenen birimlerden biri ise otonom araçların güvenliğini denetleyen yeni ofis oldu. Yaklaşık yedi kişilik ekibin üç üyesi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan çalışanlar, özellikle sürücüsüz araçları inceledikleri için hedef alındıklarını düşünmediklerini söylese de, azalan personel nedeniyle denetimin zayıflayacağına dikkat çekti.

“Bu durum, federal hükümetin Tesla’nın araçlarının güvenliğini anlama yetisini etkiler mi? Kesinlikle evet” diyen işten çıkarılan bir mühendis, “Bu teknolojiyi yeterince anlayabilen insan sayısı zaten çok azdı, şimdi neredeyse hiç kalmadı,” ifadelerini kullandı.

DOGE’nin kapsamlı işten çıkarma hamlesi

Ne Ulaştırma Bakanlığı ne de NHTSA, işten çıkarmalara dair yorum yapmadı. Aynı şekilde, Beyaz Saray’daki DOGE birimi ve Tesla da açıklama yapmaktan kaçındı.

İşten çıkarmalar, DOGE tarafından yürütülen geniş çaplı federal bütçe kesintilerinin bir parçası olarak gerçekleşti. DOGE, "Department of Government Efficiency" (Hükümet Verimliliği Departmanı) anlamına geliyor ve federal kurumlarda maliyetleri düşürmeyi amaçlıyor.

Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı bir diğer birim olan Federal Havacılık İdaresi (FAA) de geçen hafta yaklaşık 400 deneme sürecindeki çalışanını işten çıkardı. Demiryolu ve toplu taşıma güvenliğini denetleyen ve altyapı projelerine fon sağlayan diğer birimlerde de benzer işten çıkarmalar yaşandı.

Trafik güvenliği için endişeler artıyor

Ocak ayı itibarıyla yaklaşık 800 çalışanı bulunan NHTSA, nispeten küçük bir kurum olmasına rağmen ABD’de trafik güvenliğini sağlamada kritik bir rol oynuyor. Sürücü davranışlarını iyileştirme çalışmaları yürütüyor, araç güvenliğiyle ilgili düzenlemeler getiriyor ve tehlikeli araçları geri çağırma yetkisine sahip. Son yıllarda, Tesla’nın Autopilot ve Full Self-Driving (Tam Otonom Sürüş) gibi teknolojilerinde yaşanan güvenlik sorunlarını araştırarak, otonom araçlara yönelik düzenlemelerde daha büyük bir sorumluluk üstlenmişti.

Bununla birlikte, NHTSA, güvenlik savunucuları tarafından otonom sürüş teknolojilerini yeterince denetlememek ve bu alanı düzenleyen kuralları belirlemede yavaş kalmakla eleştiriliyordu. Tesla’nın yanı sıra Alphabet’in Waymo’su ve Amazon’un Zoox’u da NHTSA’nın sürücüsüz araçlara yönelik yaklaşımını yakından takip eden şirketler arasında yer alıyor.