Elon Musk Brezilya'ya karşı direniyor: Starlink kozunu oynadı

PAYLAŞ
  • Elon Musk, Brezilya'nın aldığı X'i kapatma kararına karşılık Starlink kozunu oynuyor. Musk, Starlink'in Brezilya'daki varlıkları dondurulmasına rağmen X'i engellemeyi reddediyor.
  • Brezilya Yüksek Mahkemesi, Musk'ın bu direnişine karşı sert önlemler alırken, Musk, Starlink hizmetini ücretsiz sunmayı ve yetkililere meydan okumayı sürdürüyor.
Elon Musk Brezilya'ya karşı direniyor: Starlink kozunu oynadı

Brezilya'da X'in faaliyetlerini durdurmasını emretti. Ancak Elon Musk, bu durumu reddediyor. Bir süredir kesilen para cezalarını görmezden gelen X, ülkeye adeta meydan okuyor.

Elon Musk'ın uydu-internet hizmeti Starlink'i kullananlar Brezilya'daki yasaktan etkilenmiyor ve şirketin bu hizmeti durdurmaya hiç niyeti yok. Starlink'in Brezilya'da yaklaşık 250 bin müşterisi bulunuyor.

Starlink yakın zaman önce ülkenin telekomünikasyon ajansı Anatel'e, X’i engelleme emirlerine uymayacağını bildirdi.

Bu yanıt, Brezilya ve X arasındaki gerilimi daha da tırmandırdı ve Musk’ın yakın zamanda geri adım atmaya niyetli olmadığını gösterdi.

Bu hamle aynı zamanda Musk ve iş imparatorluğunun gücünü de gösteriyor.

X için kararı veren Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, geçen hafta Brezilya'daki Starlink varlıklarını dondurdu ve ülkede işlem yapmasını engelledi. Bunu, X'in hesapları askıya alma emirlerini görmezden gelmesi nedeniyle X'e karşı verilen 3 milyon dolardan fazla para cezasını tahsil etmek için yaptı. Yargıç Moraes, X'i dezenformasyon ve nefret söylemi yaymakla suçladı.

Starlink, dondurulmuş varlıklar serbest bırakılana kadar X’i engellemeyeceğini bildirdi.

Elon Musk, Stalink ile X kararını atlatacak

Musk'ın şirketi Brezilya'da lisansı olmadan hizmet sunmaya devam edebiliyor. Ancak bu Brezilya yasalarını ihlal edecek. Geleneksel internet sağlayıcılarının aksine, genellikle bağlantı sağlamak için bir dizi internet altyapı şirketiyle çalışan Starlink, uydularını doğrudan müşterilerin antenlerine bağlıyor. Bu da düzenleyicilerin hizmeti kesmeye çalışmak için daha az yol bırakabilir.

Düzenleyicilerin Starlink'in lisansını iptal etmesine ramen şirket hizmetini durdurmazsa, Anatel, Brezilya'da internet bağlantısının kalitesini artıran 23 yer istasyonundaki Starlink ekipmanına el koyabilir.

Starlink, Brezilya Yüksek Mahkemesi'ne varlıklarının dondurulmasını kaldırması için dilekçe verdi ancak mahkeme bu talebi hızla reddetti. Starlink, işlemlerini durdurduğu sürece Brezilya'daki müşterilerine ücretsiz internet hizmeti sağlayacağını belirtti.

Musk, Starlink’e yönelik mali yaptırımları yasa dışı olarak değerlendirdi, Yargıç Moraes’in X’in, ayrı bir şirket olan SpaceX hissedarlarını cezalandırdığını söyledi. Musk, SpaceX’in yüzde 40’ına sahip ve şirket dosyalarına göre oy haklarının çoğunluğunu kontrol ediyor.

Starlink, 2022'de Brezilya'ya geldiğinden beri ülkede büyük bir popülerlik kazandı. Hizmet, Brezilya'nın geniş kırsal alanları ve Amazon yağmur ormanları için özellikle uygun. Amazon'daki topluluklar, uzak yerli kabileler de dahil olmak üzere, Starlink'i hızlı internet bağlantılarıyla ilk kez çevrimiçi olmak için kullandı ve yaşam tarzlarını değiştirdi.

Starlink, Musk ve SpaceX için büyük bir ticari başarı da oldu. Şirket uydu-internet pazarında hakim durumda ve 102 ülkede 3 milyondan fazla müşterisi var.