Elektrikte gerçek fiyatla Hazine desteği 50 milyar lira azalacak
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrikte yüksek tüketime sübvansiyon kalkmasıyla, Hazine desteğinin 50 milyar azalacağını açıkladı.
- Bayraktar, elektrik tarifesinin doğalgaz için de geliştirileceğini kaydetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sübvansiyon dışına çıkarılan 1,2 milyon haneye elektriğin gerçek fiyatından yansıtılması durumunda yaklaşık 50 milyar liralık (1,5 milyar dolar) Hazine desteğinin azalmış olacağını söyledi. Bakan Bayraktar, elektrikte uygulanan tarifenin doğalgaz için de geliştirilmesinin planlandığını aktardı.
Bayraktar, bugün konutlarda kullanılan elektriğin tamamının sadece rüzgar ve güneş enerjisinden üretilir hale geldiğini söyledi.
Talep 3 katına çıktı
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, son 20 yılda hem doğalgazda hem elektrikte talebin neredeyse 3 katına çıktığını belirterek, “Yıllık yaklaşık yüzde 4.5'in üzerinde bir elektrik talebi artışı var. Bizim öncelikli görevimiz bu artan talebi karşılayabilmek. Arz güvenliği bizim birinci öncelikli noktamız” dedi.
Bayraktar, Türkiye'nin 2022’de doğalgaza yaklaşık 44,6 milyar dolar ödediğini belirterek, “2023”te bu rakam 23,5 milyar dolara geriledi. Petrol ve petrol ürünlerine 2022'de 40,4 milyar dolar ödedik. Bu kadar büyük bir ithalat kalemi sadece ekonomi özelinde değil, aynı zamanda diğer bütün alanlarda da bizim üstesinden gelmemizi zorlaştıran bir konu. Dolayısıyla bütün stratejimizi aslında 2002’den beri Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığını düşürme üzerine kurgulamış durumdayız” diye konuştu.
Net sıfır emisyon hedefi
Yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğin artırılmasıyla Türkiye’nin net sıfır emisyon hedefine yaklaşacağını belirten Bayraktar, “Türkiye bugün konutlarında kullandığı elektriğin tamamını sadece rüzgar ve güneş enerjisinden üretir hale gelmiş durumda” dedi.
Elektrik kesintileri eleştirisi
Bakan Bayraktar, bazı şehirlerde yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin mevcut kurulu gücünün, güçlü ve modern bir altyapıyla desteklenmesi gerektiğini söyledi. Ülkede 100 binin üzerinde insanın, evlere, iş yerlerine elektrik getirmek için çalıştığını anlatan Bayraktar, yılın yüzde 98-99’unda elektrik tedariki olduğunu ancak bir saat elektrik olmadığında gelen şikayetleri, emekçilere haksızlık olarak değerlendirdiğini söyledi.
Nükleer 70 yıllık rüya
Bayraktar, nükleer enerjinin Türkiye'nin 70 yıllık rüyası olduğunu ifade ederek, 2010'da Rusya Federasyonu ile yapılan anlaşma çerçevesinde nükleer faaliyetlere başlanıldığını anımsattı. Bayraktar, Türkiye'nin iklim hedeflerine ulaşabilmesi için nükleer enerjiye sahip olması gerektiğini ifade etti. Bayraktar, “Bizim Akkuyu ile Sinop'ta ve Trakya'da toplam 3 konvansiyonel büyük santrale, yaklaşık 12 reaktöre ihtiyacımız var. Küçük modüler reaktörlere de ihtiyaç var. Bugün özellikle dünyada gelişen yapay zeka, büyük data gibi trendler büyük bir elektrik ihtiyacını beraberinde getiriyor” dedi.
Sondaj gemilerinin maliyeti
Türkiye’nin son yıllarda temin ettiği sondaj gemilerinin maliyetine yönelik eleştirileri yanıtlayan Bayraktar, “Biz bunları kiralık gemilerle yaparız' filan dendi. Hatta bizim Mavi Vatan dediğimiz konuya birileri 'masal' diye yaklaştı ama gördüğünüz gibi Mavi Vatan'da bir destan yazılıyor” diye konuştu.
İhtiyacın yüzde 15’i karşılanıyor
Türkiye'nin farklı coğrafyalarda petrol ve doğalgaz aramalarını sürdürmesi gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, “Bugün biz Türkiye içinde günlük 8 milyon metreküp gaz üretimi yapıyoruz. Ama yurt dışındaki, Azerbaycan’daki varlığımızla toplam 20 milyon metreküpün üzerinde üretim yapıyoruz. İhtiyacımızın yüzde 15'ini karşılar vaziyetteyiz. Dolayısıyla bunu daha da artırmamız lazım” açıklamasını yaptı.
Günlük tüketim 1 milyon varil
Bakan Bayraktar, petrolde Türkiye’nin günlük yurt içi ve dışı üretiminin 150 bin varil, günlük tüketiminin 1 milyon varil civarında olduğunu anlatarak, Gabar'daki aramaları hızlandıracaklarını kaydetti. Bayraktar, Somali, Irak ve çeşitli coğrafyalardaki aramaları daha güçlü hale getirmeleri gerektiğini söyledi.
Enerji fiyatlarına değinen Bayraktar, elektrik mesken fiyatında Türkiye'nin Avrupa'nın en ucuz elektriğini kullandığını, doğalgaz fiyatında ise Belarus'tan sonra Avrupa’da 2'nci sırada olduğunu anlattı.
Hazine’nin yükü hafifleyecek
Yüksek elektrik tüketimi dolayısıyla sübvansiyon kapsamından çıkarılması planlanan yaklaşık 1,2 milyon hanenin, toplam elektriğin yüzde 17'sini tükettiğine işaret eden Bayraktar, “Bu 1.2 milyon haneye elektriğin gerçek fiyatını yansıttığımızda yaklaşık 50 milyar lira, yani 1,5 milyar dolarlık Hazine desteği azalmış olacak." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Bayraktar, elektrikte uygulanan tarifenin doğalgaz için de geliştirilmesinin planlandığını aktardı.
“BOTAŞ’ın Gazprom’a borcu yok”
Bayraktar, BOTAŞ'ın Gazprom'a borcu olduğu iddialarına yönelik, “BOTAŞ'ın tedarikçi firmalarla anlaşmaları kapsamında gecikmiş herhangi bir borcu bulunmamaktadır. BOTAŞ’ın kimseye günü geçmiş, ertelenen bir borcu yoktur. BOTAŞ'ı herhangi bir şekilde özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Çok güçlü bir BOTAŞ'ımız var” açıklamalarında bulundu.
Üretim maliyeti 3,4 milyar dolar
Bayraktar ne kadar petrol ve doğalgaz ithalatının önlendiğine yönelik soru üzerine, yurt içi ve yurt dışı petrol üretiminin parasal karşılığının 3,4 milyar dolar, Türkiye'nin kendi doğalgazının ise 2,1 milyar dolara ulaştığını; toplamda doğalgaz ve petrolde faturanın 5,5 milyar dolar aşağıya çekildiğini bildirdi.