Elektrikli araçlar marka sadakatini azaltıyor

PAYLAŞ
  • Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 28'i klasik markaların içten yanmalı motorlu araçlarını satın almak yerine, yeni veya tanımadıkları bir markanın elektrikli aracını satın almaya daha meyilli.
  • Elektrikli araçlara geçiş ile farkındalık, geleneksel içten yanmalı motorlara sahip modellere yaklaştı.
Elektrikli araçlar marka sadakatini azaltıyor
Fotoğraf: Reuters

Yakın zamanda yapılan bir ankete göre, Avrupalı tüketiciler yeni bir otomobil seçerken marka ismine öncelik veriyor. Anket katılımcılarının yüzde 45'i, bunun karar verme süreçlerindeki en kritik faktör olduğunu söylüyor. Ancak bu durum şimdilerde biraz değişiyor olabilir.

Yapılan başka bir anket, Avrupalı klasik otomobil markalarına olan sadakatin azalmakta olduğunu söylüyor. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 28'i klasik markaların içten yanmalı motorlu araçlarını satın almak yerine, yeni veya tanımadıkları bir markanın elektrikli aracını satın almaya daha meyilli.

AutoNews'ün haberine göre Mobile.de'nin CEO'su ve Adevinta'nın küresel mobilite portföyünün başkanı Ajay Bhatia anket sonuçlarının piyasadaki yeni satıcıların, elektrikli araçlara geçişi kendi lehlerine avantaja çevirebileceklerini söyledi.

Elektrikli araçlara geçiş ile farkındalık, geleneksel içten yanmalı motorlara sahip modellere yaklaştı.

Örneğin Volkswagen Golf, yüzde 53’le yüksek tüketici farkındalığına sahipken, markanın tamamen elektrikli ID3'ü de tüketicilerin yüzde 28’i tarafından biliniyor.

Tesla faktörü öne çıkıyor

Elektrikli araç bilinirliği konusunda Tesla öne çıkıyor. Ankete katılan tüketicilerin yüzde 48'i, elektrikli araçlar arasında en çok Tesla'nın varlığından haberdar.

Öte yandan Polestar ve BYD gibi elektrikli araç odaklı markalar, küresel varlıklarına rağmen, sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 9 oranında biliniyor.

Tüketiciler her ne kadar elektrikli araçlara yönelmiş olsalar da birçoğun kafasında büyük bir soru işareti var: Yeni markaların ürettiği araçlar ne kadar güvenilir?

On önemli marka arasında Volkswagen (yüzde 41), BMW (yüzde 40), ve Tesla (yüzde 27) en güvenilir olarak görülüyor.

Polestar (yüzde 6), MG (yüzde 4), BYD (yüzde 4), and Lynk & CO (yüzde 3) gibi yeni çıkan ve adı daha az bilinen markalar ise güven spektrumunun en alt ucundalar.

Avrupalı klasikler Çinli üreticilere karşı yarışa tutunabilecek mi?

Gartner araştırma şirketinde analist olan Pedro Pacheco, Çin ve ABD'deki Avrupalı elektrikli araçların satış payları durgun kalsa veya azalsa bile, Çinli otomobil üreticilerinin ürünlerini geliştirmesiyle birlikte birkaç yıl içinde Avrupalı otomobil üreticilerinin Avrupa pazarının yarısından daha azına sahip olma riski olduğunu söyledi:

"Avrupalı markalar Avrupa’da pazar payı kaybetmeye devam ederlerse, yarışa tutunmaları zor olacaktır. Şu anda bu yönde ilerliyorlar."

Pacheco’ya göre, Avrupalı eski otomobil üreticilerinin izlemesi gereken yol basit ve belli: "Daha iyi otomobiller üretmek."

Pacheco, Avrupalı devlerin elektrikli araç piyasasında yazılım, kullanıcı deneyimi, sürüş menzili, performans, donanım seviyesi ya da fiyat konusunda yetersiz kaldılarını vurguladı.