Elektrikli araç batarya üreticisi Northvolt 200 milyon euro arıyor

PAYLAŞ
  • İsveçli batarya üreticisi Northvolt, mali durumunu güçlendirmek için yatırımcı ve kredi verenlerden yaklaşık 200 milyon euro kısa vadeli finansman sağlamayı amaçlıyor.
  • Şirket, üretim sorunları ve Çin rekabeti nedeniyle zor günler geçirirken, uzun vadeli sermaye artırımı için de daha büyük bir fon arayışında.
  • Scania görüşmelere öncülük ederken, BMW büyük bir siparişini iptal ederek sürece dahil olmadı.
Elektrikli araç batarya üreticisi Northvolt 200 milyon euro arıyor

İsveçli elektrikli araç batarya üreticisi Northvolt, mali durumunu dengelemek amacıyla yatırımcılar ve kredi verenlerle yaklaşık 200 milyon euro (218 milyon dolar) değerinde kısa vadeli finansman sağlamak için görüşmeler yürütüyor.

Reuters'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre şirket, uzun vadede daha büyük bir sermaye artırımı gerçekleştirmeyi planlıyor.

Bir kaynak, görüşmelerin bu hafta yapıldığını belirtirken, Northvolt, 24 Eylül'de yaptığı açıklamayı yineleyerek son haftalarda nakit toplama konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini ifade etti. Şirket, bu konuda daha fazla yorum yapmadı.

Northvolt, birkaç ay içinde Avrupa'nın en umut verici yerli elektrikli araç batarya üreticisinden, acil fon arayışına giren bir şirkete dönüştü.

Bir başka kaynak, şu an görüşülen yeni fonun Northvolt’u ne kadar süre destekleyebileceğinin belirsiz olduğunu, ancak bunun uzun vadede yeterli olmayacağını belirtti.

Perşembe gecesi Northvolt, pazartesi günü ödemesi gereken 287 milyon İsveç kronu (27,59 milyon dolar) tutarındaki vergiyi ödeyebileceğini açıkladı. Şirketin nakit ihtiyacını karşılamak için kullanılmayan batarya malzemelerini satmayı planladığını daha önce ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz ay, Northvolt üretim sorunları, zayıf talep ve Çin’den gelen rekabet nedeniyle küçülmeye gideceğini ve işten çıkarmalar yapacağını duyurdu.

Yeni kısa vadeli finansmanın, müşterilerden alınacak batarya ön siparişleri ile kredilerin bir kombinasyonundan oluşabileceği belirtiliyor.

Hissedarlar, müşteriler ve kredi verenler farklı destek yollarını tartışıyor. Konuya yakın bir kaynak, 150 milyon euro tutarında sözlü bir anlaşmaya varıldığını, ancak nihai bir anlaşmanın henüz yapılmadığını söyledi. Bu tutar, İsveç medyasının birkaç ay önce Northvolt’un aradığı bildirilen 15 milyar İsveç kronu (1,44 milyar dolar) veya geçen ay gündeme gelen 7,5 milyar krona kıyasla oldukça düşük.

Konuya hakim bir başka kaynak, Northvolt’un istediği miktarın haftalık yapılan toplantılarda giderek azaldığını belirtti.

Süreçte Scania var, BMW yok

Kamyon üreticisi ve Northvolt’un hissedarı olan Scania, görüşmelere öncülük ediyor. Bir kaynak, Scania'nın sürece dahil olduğunu doğrularken, şirket "Northvolt ile yakın diyalog içinde" olduğunu ancak ek bir yorum yapmayacağını açıkladı.

Alman otomobil üreticisi BMW, bu yıl başında Northvolt'a verdiği 2 milyar dolarlık siparişini iptal etmişti ve üçüncü bir kaynağa göre, fon arayışına dahil değil. BMW sözcüsü, Northvolt’taki yüzde 2,8 hissesini değiştirmeyi planlamadıklarını belirtti ancak daha fazla yorum yapmadı.

Northvolt, sektörde lider olmasına rağmen, yeterli hacimde yüksek kaliteli batarya üretmekte zorluk yaşıyor. Bu durum BMW’nin büyük siparişinden vazgeçmesine ve Traton’un Scania'daki elektrikli araç üretiminin gecikmesine neden oldu.

Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsü, Northvolt’un AB onaylı devlet yardımıyla Almanya’nın kuzeyindeki Heide’de bir fabrika kurma taahhüdünde bulunduğunu söyledi. Sözcü, "Mevcut sorunlar doğrudan İsveç şirketinden kaynaklanıyor. Bu nedenle Heide projesine Alman devlet desteği sağlanması şu an söz konusu değil" dedi.

2016 yılında kurulan Northvolt, Volkswagen, Goldman Sachs ve Blackrock gibi yatırımcılardan bugüne kadar 10 milyar doların üzerinde öz sermaye ve borç finansmanı sağladı. Eylül ayında İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, hükümetin şirkette hisse sahibi olma planlarının olmadığını açıklamıştı.