Elektrikli araç batarya üreticilerinin yüzü henüz gülmüyor

PAYLAŞ
  • Tüketicilerin elektrikli araçlara olan ilgisinin çok artmaması batarya üreticilerini zor duruma düşürüyor. Beklenen patlama henüz yaşanmadı.
Elektrikli araç batarya üreticilerinin yüzü henüz gülmüyor
Fotoğraf: Reuters

Büyük yükselişlerin ve çöküşlerin hepsi hemen hemen aynı döngüye sahip. Bir tüketici çılgınlığı ya da endüstriyel aciliyet, bir ürüne olan talebi artırır. Fiyatlar yükselir. Üreticiler kapasiteye yatırım yapar. Yeni arz ortaya çıktığında, doymuş talebi geride bırakır. Böylece fiyatlar düşer. Sonra, ucuzlayan fiyatlar başka bir talep artışını tetikler ve döngü böyle devam eder.

The Economist'e göre madencilikten çip üretimine kadar birçok sektörde bu döngü böyle devam edebilir. Ancak batarya üretimi öyle değil.

Sürücüler ikna olmadı

Benchmark Mineral Intelligence'a göre, elektrikli araçlara olan talebin artacağını öngören şirketler, 2018 yılından beri batarya üretimine 520 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Yatırımlar, hem bataryaların fiyatlarını hem elektrikli araçların fiyatlarını düşürdü. Ancak, sürücüleri elektrikliye ikna etmeye yetecek kadar değil. Böylece sektör, hiç patlama yaşamadan bir çöküşle karşı karşıya kaldı.

Ford ve Volkswagen için ABD'de batarya tedarik eden Güney Koreli pil üreticisi SK On, temmuz ayının ilk haftası, acil durum yönetimi durumunda olduğunu söyledi. Northvolt, potansiyel olarak fabrikaları geciktirecek stratejik bir inceleme duyurdu. Bir başka rakip LG Energy Solution da Arizona'daki 5.5 milyar dolarlık bir fabrikanın bir kısmındaki çalışmaları durdurdu. Sermaye harcamalarının satışlara oranı 2020'de yüzde 10'dan mart ayına kadar olan 12 ayda neredeyse yüzde 30 yükseldi.

Yarı iletken üretimi veya gemi yapımı gibi yüksek ön maliyetlere sahip daha olgun işletmelerin aksine, pil yapımına yapılan yatırımların uzun vadeli getirilerini tahmin etmek zor.

Etkili politikaların eksikliği nedeniyle, otomobil üreticileri elektrikli planlarını erteliyor.

Gelecek yıl sattığı otomobillerin yarısının batarya ile çalışan veya hibrit olmasını uman Mercedes-Benz, bu hedefi 2030'a erteledi.

Bu sorunu çözmenin ve batarya üretimini daha normal bir sektöre dönüştürmenin bir yolu, şirketlerin daha büyük ölçekte daha pahalı piller üretmek yerine daha ucuz piller icat etmeye yatırım yapması olabilir. Bir diğer çözüm ise daha serbest ticaret.

Dünyanın elektrikli araç bataryalarının çoğunun üretildiği Çin'de fiyatlar keskin bir şekilde düştü. Bu da Çinli alıcılara satılan her iki yeni araçtan birinin elektrikli veya hibrit olmasına karşılık, Amerika'da her beş araçtan neredeyse birinden azının elektrikli veya hibrit olmasının nedenini açıklıyor.

Çin'in önde gelen batarya üreticilerin CATL, 2023 yılında bir önceki yıla göre düşüş yaşadı.

Ancak bu fiyat düşüşleri Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, bataryaların hala Çin'den çok daha pahalı olduğu dünyanın geri kalanına yansımadı. Birçok ülke, çoğunlukla yerli üretimi teşvik etmek için Çin ithalatına engel koyuyor. Sonuç olarak, Çin dışında batarya üreticileri bir çöküşü kaldırabilecek kadar güçlenmediler.