Ekonomi Profesörü Ufuk Akçiğit CNBC-e'ye konuştu: Türkiye orta gelir tuzağında, patinaj yapıyor

PAYLAŞ
  • Chicago Üniversitesi Ekonomi Profesörü Ufuk Akçiğit, CNBC-e'ye özel yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin verimlilik artışını sağlayamaması nedeniyle orta gelir tuzağından çıkamadığını ve bunun dünya genelinde birçok ülkenin karşılaştığı bir sorun olduğunu belirtti.
  • Akçiğit, ekonomiyi büyütecek asıl unsurun reel sektör olduğunu vurgularken, üniversitelere ve bilim-teknolojiye yatırım yapılmasının önemine dikkat çekti.
Ekonomi Profesörü Ufuk Akçiğit CNBC-e'ye konuştu: Türkiye orta gelir tuzağında, patinaj yapıyor

İstanbul'da İş Bankası'nın düzenlediği 'Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış' Konferansına katılan Chicago Üniversitesi Ekonomi Profesörü Ufuk Akçiğit, CNBC-e'ye özel açıklamalarda bulundu.

Akçiğit, verdiği röportajda Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

Üniversitelere yatırım yapılması gerektiğine dikkat çeken Akçiğit, "Türkiye orta gelir tuzağından çıkamıyor" dedi ve bunun sebebinin verimliliğin artırılamaması olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Akçiğit, orta gelir tuzağına takılmanın sadece Türkiye'ye özel olmadığını, 108 ülke olduğunu da vurguladı.

Ekonomiyi büyütecek olan kısmın reel taraf olduğunu söyleyen Akçiğit, "Türkiye'de enflasyon ve faizi tartışıyoruz ama bunlar sadece araç" yorumunu yaptı.

"Yurt dışındaki diasporamız hakkında kafamız karışık" diyen Akçiğit, Kore ve Çin'in dünyadaki yetenekleri ülkelerine çektiklerine dikkat çekti ve yeni teknolojiler için girişimciliğin önünü açmak gerektiğine değindi.

Akçiğit konuşmasına şu sözlere yer verdi:

"Yatırım stratejisinden yatırım ve yayılım stratejisine geçmek gerekiyor. Orta gelir grubuna girildiğinde büyüme için vites değişimi gerekiyor.

Fakir ülkeler sermaye akışını önceliklendiriyor. Başarılı ülkeler bilim ve teknolojiyi önceliklendiriyor.

Türkiye orta gelir tuzağından çıkamıyor ve patinaj yapıyor."