Eğitimde ‘fiyat sabitleme’ davası: Harvard ve Yale dahil 40 üniversite davalık oldu
- ABD’de 40 özel üniversite, öğrencilere mali yardım sağlama süreçlerinde fiyatları sabitleyerek eğitim ücretlerini fazladan tahsil ettikleri iddiasıyla dava edildi. Davada adı geçen okullar arasında Harvard, Cornell, Dartmouth, Brown ve Yale gibi prestijli üniversiteler bulunuyor.
- Davayı açan hukuk firmasının iddiasına göre, 'fiyat sabitleme' yöntemiyle bu okullardaki öğrenim ücretleri, aynı yöntemi kullanmayan okullara kıyasla yaklaşık 6200 dolar daha fazla oldu.
ABD’de 40 özel üniversite, öğrencilere mali yardım süreçlerinde 'fiyat sabitleme' yaparak eğitim ücretlerini gereğinden fazla tahsil ettikleri iddiasıyla toplu bir davayla karşı karşıya kaldı. Harvard, Yale, Cornell, Dartmouth ve Brown gibi önde gelen üniversitelerin yanı sıra College Board da davada hedef gösterildi. College Board, söz konusu mali yardım yöntemini geliştiren, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak biliniyor. Washington Post’un aktardığına göre, okulların fiyat sabitleme planı kapsamında öğrencilerden 685 milyon dolar fazla ücret tahsis ettiği iddia edildi.
Öğrenci başına 6200 dolar fazladan gelir elde edildi
Davada, özellikle ‘boşanmış ya da ayrı yaşayan ebeveynlerin’ çocuklarının mağdur edildiği öne sürüldü. Üniversitelerin, öğrencinin birlikte yaşamadığı ebeveynin finansal durumunu dikkate almayı zorunlu kıldığı ve bu durumun mali yardım miktarını düşürdüğü belirtildi.
Bu uygulamayla üniversiteler, diğer okullara kıyasla öğrenci başına 6200 dolar fazla gelir elde etti.
Harvard’dan bir yetkili de College Board’da görev yapmış
Dava dosyasına göre, College Board’un uyguladığı bu yöntemin, doğrudan üniversitelerle bağlantılı kişiler tarafından geliştirildiği ifade edildi. Örneğin, Columbia Üniversitesi'nden bir yetkilinin College Board Mali Yardım Konseyi Başkanı olduğu, Harvard Üniversitesi Mali Yardım Direktörünün ise geçmişte bu kurumda görev aldığı vurgulandı.
5 milyon dolarlık tazminat talebi
Davayı açan Hagens Berman hukuk firması, üniversitelerin bu uygulamalarının eğitim ücretlerini gereksiz yere artırdığı gerekçesiyle 5 milyon dolarlık tazminat talep etti. Hukuk firmasının kurucu ortağı Steve Berman, “Günümüzde üniversite ücretlerinin mali yükü hafife alınamaz. Boşanmış ailelerden gelen öğrenciler, bu sistemin farkında bile değildi ve hak ettiklerinden çok daha az mali yardım aldılar” ifadelerini kullandı.
College Board, davanın asılsız olduğunu belirterek, mahkemeden galip çıkacaklarına inandıklarını açıkladı. NBC News’e konuşan New York Üniversitesi (NYU) ise davayı tamamen 'asılsız' olarak nitelendirerek, kendi mali yardım politikalarını kararlılıkla savunacaklarını belirtti.