ECB/Muller: Fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü tehlikeler devam ediyor

PAYLAŞ
  • Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Madis Muller, euro bölgesinde enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaşırken, hizmet fiyatları ve ücret artışlarının enflasyonu yüksek tutma riski taşıdığını belirtti.
  • Yetkililer, enflasyonun daha hızlı düşmesi nedeniyle Aralık ayında yeni bir faiz hamlesi yapılmasını olası görüyor. Muller, ekonomideki toparlanmanın yavaşlamasına rağmen, faiz oranlarının daha fazla düşmesine yönelik piyasa beklentisinin sürdüğünü vurguladı.
ECB/Muller: Fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü tehlikeler devam ediyor

ECB Yönetim Konseyi Üyesi ve Estonya Merkez Bankası Başkanı Madis Muller'e göre bölge ekonomisi zayıflarken enflasyon Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefine doğru ilerliyor ancak fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü tehlikeler devam ediyor.

Madis, "Hizmet fiyatlarındaki hala oldukça hızlı artışın ve buna bağlı ortalama ücret artışının Euro bölgesinde enflasyonu ECB'nin hedefinden daha hızlı tutma riski hala var" dedi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre yetkililer, enflasyonun öngörülenden daha hızlı bir şekilde yüzde 2'ye yerleşecek olması nedeniyle aralık ayında yeni bir hamle yapılmasının kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyor.

Muller, özellikle Almanya ve Fransa'da ekonomik toparlanmanın yavaş seyretmesinin, "merkez bankasının fiyatlardaki artışı kalıcı olarak yavaşlatmak için artık faiz oranlarını mevcut seviyelerinde tutmasına gerek olmadığı inancını doğruladığını" söyledi.

Muller ayrıca, piyasanın ECB'nin önümüzdeki bahara kadar borçlanma maliyetlerini 50 baz puan daha düşürmesini beklemesi nedeniyle, enflasyon gerilerken ekonominin daha sorunsuz çalışmaya başlamasının muhtemel olduğunu vurguladı.