ECB zayıflayan ekonomiye rağmen faiz indirimine acele etmiyor

PAYLAŞ
  • Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın euro bölgesindeki ekonomik zayıflığa rağmen faiz indiriminde acele etmeyeceğini düşünüyor.
  • ECB'nin haziran ayında başlattığı indirimin, eylül ayında yüzde 2,5'e ulaşana kadar kademeli olarak devam etmesi bekleniyor. Ancak, ECB Başkanı Lagarde'ın faiz oranlarına dair net bir sinyal vermek yerine, veriler ışığında hareket edeceği öngörülüyor.
ECB zayıflayan ekonomiye rağmen faiz indirimine acele etmiyor

Analistlerle yapılan bir ankete göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB) euro bölgesindeki zayıflayan ekonomiye rağmen faiz oranlarını hızla düşürmeyecek.

Bloomberg'in anketine katılan analistler, ECB'nin haziran ayında yaptığı faiz indiriminin ardından önümüzdeki hafta yeni bir indirim bekliyor. Ayrıca, Eylül ayında mevduat faizinin yüzde 2,5 seviyesine düşmesi ve bu hızın üç ayda bir devam etmesi öngörülüyor. Analistler, borçlanma maliyetlerinin 2026'ya kadar bu seviyede kalacağını düşünüyor.

Scope Ratings ekonomisti Dennis Shen, euro bölgesinde artan kırılganlığın "daha destekleyici bir para politikası" için baskıyı artırdığını belirtti. Ancak ECB Başkanı Christine Lagarde'ın, gelen verilere bağlı olarak faiz oranlarının geleceği hakkında net sinyaller vermesi beklenmiyor. Yönetim Konseyi içinde ekonomiye dair farklı görüşlerin olması nedeniyle, Lagarde seçenekleri açık tutabilir.

SEB stratejisti Jussi Hiljanen ise, Lagarde'ın en büyük zorluğunun farklı görüşlere rağmen tutarlı bir politika çizgisi sunmak olduğunu ve bunun verilere dayalı bir yaklaşımı vurgulayarak, herhangi bir faiz yoluna önceden taahhüt vermeyerek mümkün olacağını söyledi.