ECB için faiz indirimi yaklaşıyor, Fed için gözler eylülde

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) haziran ayında faiz indirimine başlaması bekleniyor.
  • Amerikan Merkez Bankası (Fed) tarafında ise beklentiler eylül ayına ya da daha ilerisine işaret ediyor.
  • ECB'nin faiz indirimine erken başlamasının bazı riskleri var.
ECB için faiz indirimi yaklaşıyor, Fed için gözler eylülde

Gözler Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine ne zaman başlayacağına çevrilmişken, Avrupa Merkez Bankası (ECB), ilk faiz indiriminden sonraki adımlarını düşünmeye başladı bile.

Beklentiler, ECB’nin 6 Haziran’daki toplantıda faiz indirimi açıklayacağı yönünde.

Barron's’un haberine göre ECB, tarihsel olarak bakıldığında genelde Fed ve İngiltere Merkez Bankası’ndan daha yavaş hareket etti. Ancak bu sefer durum farklı.

Euro bölgesinin enflasyon hedefi yüzde 2. Mevcut enflasyon ise yüzde 2,4 ile aslında hedefe yakın.

ECB Başkanı Christine Lagarde, daha önce yaptığı açıklamada, haziran ayında yapılacak bir faiz indiriminin sinyalini vererek şunu söylemişti:

“Merkez bankası Fed’e değil, verilere bağlı”

ECB için haziran, Fed için eylül bekleniyor

ECB için Fed’ten önce hareket etmek, beraberinde bazı riskler gegtiriyor.

Faiz indirim sürecini başlatmak ve enflasyonu kontrol etme yarışında öne geçmek para biriminde zayıflık gibi bazı sorunlar getirebilir. Oranların düşük olması yabancı yatırımcının gözünde durumu daha az çekici hale de sürükleyebilir.

ECB’nin Fed’den önce faiz indirimi yapmasını daha önce fiyatlayan piyasanın etkisiyle euro, yüzde 1,6 oranında değer kaybederek, 1,09 dolara gerilemişti. ECB’nin faiz indirmeye erken başlamasına rağmen doların euro karşısında gücünün sınırlı kalabileceği söyleniyor.

Avrupa’da döviz hareketlerinin hızına karşı temkinli davranma beklentisi var. Çünkü euronun zayıflaması ECB’nin enflasyonla mücadelesine zarar da verebilir.

Euronun daha beklenen seviyelerde kalması, euro kullanan ülkeler için ithalatı daha pahalı hale getiriyor.

Öte yandan petrol fiyatlarındaki artış riski ve enflasyon verileri de önemli faktörler olarak sıralanıyor.

"Birkaç ay daha iyi enflasyon verisi görmek gerekiyor"

Fed, 2022 yılında ECB’den önce faiz artırımına başlamıştı. Yine geçen yıl, faiz artışlarına ECB’den önce karar vermişti.

Piyasanın gözü şimdilerde haziran ayında ECB’nin yapacağı faiz indirimindeyken, yatırımcılar Fed’deki indirimin eylül ayında başlayacağını düşünüyor. Fed, beklentilerin aksine süreyi daha da uzatabilir. Kısa süre önce Fed’den Christopher Waller yaptığı açıklamada, faiz indiriminden önce birkaç ay daha iyi enflasyon verisi görmeleri gerektiğini söylemişti.

Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi ve Alman ekonomist Isabel Schnabel, geçen hafta Nikkei'ye verdiği röportajda, haziran sonrasında yolun belirsiz olduğunu söyledi.

ECB’nin dikkatli davranmasında bir başka önemli etken de 20 Euro Bölgesi'ndeki ekonomik dengelenme ihtiyacı olacak.

Bu ülkelerin ekonomileriyle ilgili enflasyon verileri farklılık gösteriyor. Örneğin, Belçika'da yüzde 4,9 olan enflasyon oranı, Litvanya'da yüzde 0.4.

Nomura Asset Management'tan Dickie Hodges, ECB'nin genellikle faiz oranlarını daha uzun süre sabit tutarak bu ikilemle başa çıktığına dikkat çekti.

Hodges’a göre Bulgaristan ve Romanya’nın da euro bölgesine katılmasıyla ECB, enflasyonu yönetmekte zorluk yaşayacak.