EBRD'den Türkiye raporu: Ekonomideki düzelmeleri not ettik

PAYLAŞ
  • EBRD, Türkiye'nin 2024 yılında yüzde 2,7, 2025 yılında ise yüzde 3,0 oranında büyüme kaydedeceğini öngörüyor.
  • Ekonomideki son politika değişiklikleri ve Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkarılmasının, yatırımcı güvenini artırdığı not edildi.
  • EBRD 2023'te 2,5 milyar euro toplamda ise 453 projede 20 milyar eurodan fazla yatırım yaptı.
EBRD'den Türkiye raporu: Ekonomideki düzelmeleri not ettik
EBRD'nin Londra'daki genel merkezi
Fotoğraf: Reuters

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisinin 2024 yılında yüzde 2,7 oranında büyüme kaydedeceğini öngörerek, Mayıs ayında yaptığı tahminini korudu. Banka, 2025 yılı için ise büyüme oranının yüzde 3,0 seviyesine çıkacağını öngörüyor. Bu artışın, büyüme dinamiklerinin yeniden dengelenmesi ve yatırımcı güvenindeki artışla destekleneceği belirtildi.

Bölgesel ekonomik görünüm raporu yayımlandı

EBRD'nin bugün yayımladığı Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, EBRD bölgelerindeki genel büyüme tahmininin 2024 için yüzde 2,8'e düşürüldüğü, ancak 2025'te yüzde 3,5'e çıkacağı ifade edildi. Raporda ayrıca, Türkiye'deki son politika değişiklikleri ve ülkenin Haziran 2024'te Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılmasının yatırımcı güvenini artırdığı belirtildi. Türkiye’nin kredi temerrüt takası priminin (CDS) geçen yıl içinde önemli ölçüde düştüğü de raporda yer aldı.

Türkiye ekonomisinde önemli riskler

Raporda, Türkiye ekonomisindeki bazı temel riskler ele alındı. Bu riskler arasında yüksek enflasyonun kalıcı olması, Türk lirasının reel değer kazanmasının ihracat ve turizm üzerindeki etkileri, bölgede artan jeopolitik gerilimler ve küresel finansman koşullarının sıkılığı yer alıyor. Raporda, Türkiye’nin kısa vadeli dış borcunun hâlâ yüksek seviyelerde olduğu ve bunun GSYİH'nin yüzde 20'sine denk geldiği belirtildi.

EBRD, Türkiye’ye rekor yatırım yaptı

2023 yılında EBRD, Türkiye'ye rekor düzeyde 2,5 milyar euro yatırım yaptı ve bu yatırımın yarısından fazlası ülkenin yeşil dönüşümünü destekleyen projelere ayrıldı. EBRD tarafından kısa süre önce yayımlanan bir ülke teşhis raporu, Türkiye'nin verimliliğini artırması, insan sermayesini geliştirmesi ve özel sektörün finansmana erişimini genişletmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yapısal reform gündeminin yeniden canlandırılması ve Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyelini etkileyen sistemik sorunların ele alınması gerektiği vurgulandı.

EBRD'nin Türkiye'deki yatırımları

EBRD, Türkiye'nin en önemli yatırımcıları arasında yer alıyor ve 2009'dan bu yana 453 proje ve ticaret finansmanı limitleri aracılığıyla, çoğu özel sektörde olmak üzere 20 milyar eurodan fazla yatırım gerçekleştirdi. Banka, Türkiye'nin uzun vadeli ekonomik potansiyeline ulaşmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Kaynak: cnbce.com