Dünyaca ünlü bankaların yıl sonu dolar/TL tahminleri

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • JPMorgan, Bank of America ve HSBC 2024 yılı sonu dolar/TL tahminlerini paylaştı.
  • JPMorgan beklentisini güncellerken, HSBC'nin beklentisi sabit kaldı.
Dünyaca ünlü bankaların yıl sonu dolar/TL tahminleri
AA

Mayıs 2024'te Merkez Bankası, Piyasa Katılımcıları Anketi'nin en son sonuçlarını yayımladı. 67 katılımcıyla gerçekleştirilen ankette dolar tahmininde düşüşe görüldü. Nisan 2024'teki tahminde beklentiler dolar/TL'nin yıl sonunda 40 olacağı yönündeydi. Mayısta ise bu, 38'e geriledi.

Katılımcıların yıl sonu enflasyon tahmini ise 44,16'dan yüzde 43,64'e geriledi.

MB'nin anket sonucunun yanında, dünyaca ünlü bankalar da 2024 yılı sonundaki dolar/TL tahminlerine ilişkin açıklamalar yaptı.

JPMorgan tahminini düşürdü

Türkiye'deki enflasyon oranının ve politika faizinin zirveye yaklaştığı konusund artan güveni vurgulayan JPMorgan, dolar/TL paritesinin yıl sonu beklentisini 36'dan 35,5'e indirdiğini açıkladı.

Banka, enflasyonun da 2025 sonuna kadar yüzde 25'e düşeceğini öngörüyor.

Dünyaca ünlü bankaların yıl sonu dolar/TL tahminleri - Resim : 1

HSBC sabit bıraktı

HSBC, TCMB'nin yeni enflasyon tahminini ve son enflasyon beklenti anketini baz alarak, dolar/TL beklentisine ilişkin açıklamaları baz alarak bir not yayımladı. Mayıs 2024'te yayımlanan raporta HSBC yetkilileri, beklentilerin büyük ölçüde değişmediğini söyledi.

HSBC'nin yıl sonu dolar/TL beklentisi 36.

Bank of America: İlk çeyrek karamsarlığı out, yaz iyimserliği in

BofA ekonomist ve stratejistleri, Türkiye'ye gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından "İlk çeyrek karamsarlığı out, yaz iyimserliği in" isimli bir rapor yayımladı. Raporda, özel sektörün ekonomideki yavaşlamayı hissettiği, parasal duruşun ise yeterince sıkı olduğu söylendi.

TL'nin istikrara kavuşmasıyla dolarizasyonun terse dönmesi eğiliminin yaz aylarında devam edebileceğini vurgulayan banka, yıl sonu dolar beklentisini 38 olarak açıkladı.