Dubai 35 milyar dolara dünyanın en büyük havalimanını inşa etmek istiyor

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de dünyanın en büyük havalimanını inşa etmek için harekete geçti.
  • Toplamda 35 milyar dolara mal olacak havalimanın tamamlanması için öngörülen süre 10 yıl.
  • İnşaat bittikten sonra havalimanını yılda 260 milyon yolcunun kullanması hedefleniyor.
Dubai 35 milyar dolara dünyanın en büyük havalimanını inşa etmek istiyor
Yapımı planlanan Dubai Uluslararası Havalimanı
Dubai Medya Ofisi

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai emirliğindeki El-Mektum havalimanı dünyanın en yoğun havalimanları arasında yer oluyor. Dubai Emiri Muhammed bin Raşid el Mektum, El Mektum Uluslararası Havalimanı’nın kapasitesini beş katına çıkartacaklarını söyledi.

Projenin detaylarını paylaşan Dubai Emiri, şimdiki havalimanının gelecek nesiller için inşa edileceğini belirtti. X’te paylaşım yapan Emir, “Dubai, dünyanın havalimanı, şehir merkezi ve yeni küresel merkezi olacak” dedi.

2023 verilerine bakıldığında dünyanın en yoğun havalimanı yıllık yaklaşık 105 milyon yolcusuyla ABD’nin Georgia eyaletindeki Hartfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı.

BAE yöneticileri geçe yıl 87 milyon kişinin uğradığı Dubai Havalimanı’nın kapasitesini 260 milyon yolcuya çıkarmak istiyor. Halihazırda 2 pisti bulunan havalimanında pist sayısı beşe çıkartılacak. Uçak kapısı sayısı 400’e çıkartılacak.

Toplamda 10 yıl sürecek bu büyütme çalışmaları için emirlik 35 milyar dolar para harcayacak.

Etrafına şehir inşa edilecek

Dubai’nin güneyinde yer alan havalimanının büyüklüğü etrafında çok fazla insanın yaşamasını da gerektiriyor. Havalimanının etrafına 1 milyon insanın yaşayabileceği bir şehir inşa edileceği de belirtildi. Yan sektörlerle beraber 500 binden fazla iş imkanı yaratılacağı ve şehrin 140 kilometrekare büyüklüğünde olacağı aktarıldı.

Havalimanının büyüklüğü ise 70 kilometre kare olacak. Böylece Dubai Uluslararası Havalimanı arazi büyüklüğü olarak da üçüncü geniş havalimanı olacak. İlk sırada ise Suudi Arabistan’daki Türkiye’de Çirkin Kral lakabıyla da tanılan Kral Fahd’ın adının verildiği Ed-Dammam’daki 776 kilometre kare genişliğe sahip havalimanı var.

Havalimanını büyütme projesi havayolu taşımacılığının pandemi öncesinde dönüş sinyalleri verdiği bir dönemde duyuruldu. Dubai 2023’te 17 milyondan fazla turist ziyareti aldı.