Dow Endeksi ilk kez 40.000 barajını aştı

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • En son Kasım 2020'de 30.000'e dokunan Dow Endeksi , önemli bir kilometre taşını geride bıraktı.
  • Yükselişte yapay zeka gelişmelerinin etkili olduğu düşünülüyor.
Dow Endeksi ilk kez 40.000 barajını aştı

Dow Jones Endeksi, tarihinde ilk kez, kısa süreliğine de olsa 40.000 barajını aştı. Böylece teknolojiden finansa, sağlıktan tüketim mallarına kadar ABD’de halka açık en büyük 30 şirketin performansını izleyen endeks, geçen 2 yıl içinde önemli bir dönüm noktasına temas etmiş oldu.

2 yıl önce Fed, ekonomiyi kontrol altında tutabilmek için faiz artırmaya başlamıştı.

Dow Endeksi 40.000’e dokundu

30 hisse senedine bağlı vadeli işlemler 6 puan yükseldi. 40.000’e dokunan Dow sonrasında yüzde 0,1’lik geri çekilme yaşadı.

Öte yandan S&P 500 ve Nasdaq 100 işlemlerinde yatay seyir devam etti.

S&P 500, 5.300 seviyesine çıktıktan sonra yüzde 0,2 geriledi. Nasdaq da tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, Perşembe gününü, yüzde 0,3’lük düşüş ile kapattı.

CNBC’ye konuşan Bel Air Investment Advisors yöneticisi Todd Morgan, “Dow’daki dikkat çeken yükseliş, ben de dahil, pek çok kişinin beklentilerini aştı. Ancak bakış açımız değişmedi.” dedi. Morgan, “Savaş, resesyon, seçim ve finansal kriz gibi durumlarda uzun vadeli hisse senetlerine yatırım yapmak gelirleri artırmanın anahtarıdır.” yorumunu yaptı.

Dow’daki bu önemli kilometre taşı, umutları yeşertti.

Globalt Investments’tan Thomas Martin’e göre, yaşanan kurumsal kazanç artışı, ‘yeni suların’ keşfedilmesini destekleyecek. Burada özellikle yapay zeka dikkat çekiyor. Beklentiler, yapay zeka üzerindeki iyimser havanın devam etmesi.

The Wall Street Journal’da yer alan haber de yapay zekanın, yatırımcıların dikkatini çektiğine vurgu yapıyor.

Sadece yapay zeka değil, yatırımcıların, Fed’in faizi bu yıl içinde düşüreceğine yönelik umutları da yükselişte etkili oldu. Yatırımcılar, ABD ekonomisinin güçlenmeye yönelik işaretlerini olumlu değerlendirmeye devam ediyor.

Dow, Kasım 2020’de 30.000 kapanış kaydetmişti.

ABD’de faiz hala yüksek

ABD’deki son veriler, işe alımların yavaşladığını gösteriyor. Ancak yine de işgücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiği konuşuluyor.

Ülkede, değişken gıda ve enerji kategorileri hariç, çekirdek tüketici fiyatları Nisan 2021’den bu yana en az artışı yaşadı. Tüketici Fiyat Endeksi, yani enflasyon, yüzde 0,3 ile beklenenden daha az arttı ve yüzde 3,4’e çıktı.

Mayıs 2024’te açıklanan Üretici Fiyat Endeksi, ABD’de aylık bazde yüzde 0,5 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. ÜFE, yüzde 2,2 olarak açıklandı.

Göstergeler, 10 yıllık Hazine tahvil getirisinin, 16 yıl aradan sonra ilk kez, ekim ayında, yüzde 5’in üzerine çıktığını gösteriyor.

Ülkedeki faiz oranları ise salgın öncesi yıllara göre hala oldukça yüksek seviyede.

Uzun zamandır ABD’nin faiz indirimi yapması bekleniyor.

Tahminler yıl bitmeden indirimin yapılacağı yönünde. Fed, Mayıs 2024’ya açıkladığı faiz kararında, faizi 5,25-5,50 arasında sabit tuttuğunu duyurmuştu.

En son Kasım 2020'de 30.000'e dokunan Dow Endeksi, önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Yükselişte yapay zeka gelişmelerinin etkili olduğu düşünülüyor.