Donald Trump'a silahlı saldırı: Saldırganın kimliği açıklandı

PAYLAŞ
  • ABD Eski Başkanı Donald Trump, cumartesi günü Pensilvanya’da düzenlenen bir miting sırasında düzenlenen silahlı saldırıda yaralandı
  • Mitinge katılan bir kişi saldırıda hayatını kaybederken silahlı saldırgan da ölü olarak ele geçirildi. ABD Başkanı Joe Biden, Trump hakkında, "İyi olduğunu duyduğuma çok sevindim." ifadesini kullandı.
  • ABD Gizli Servisinin, eski ABD Başkanı Donald Trump'a miting sırasında silahla suikast girişimi düzenleyen saldırganın Trump'a nasıl bu kadar yaklaşabildiğini soruşturduğu bildirildi. FBI saldırganın 20 yaşında beyaz bir erkek olduğunu duyurdu.
Donald Trump'a silahlı saldırı: Saldırganın kimliği açıklandı

ABD eski Başkanı Donald Trump, cumartesi günü Pensilvanya’da düzenlenen bir miting sırasında açılan ateş sonucu yaralanarak Gizli Servis tarafından sahneden indirildi. Suikast girişiminden kurtulan Trump'ın hastaneden de taburcu edildiği bildirildi.

CNBC'nin haberine göre yüksek patlama seslerinin ardından, Trump’ın vücudunu sağa doğru kastığı, kulağını tuttuğu ve yere düştüğü görüldü. Daha sonra Trump, kendisini arabasına kadar götüren Gizli Servis ajanları tarafından çevrelendi. Görüntülerde Trump’ın kulak hizasında kanama görüldü.

Gizli Servis daha sonra Trump’ın güvende olduğunu, Trump’ın seçim kampanyası sorumlusu ise “yerel bir tıbbi tesiste” olduğunu söyledi.

Butler County bölge savcısına göre mitingdeki bir seyirci öldü ve ikincisinin durumu ağır. NBC News, tetikçinin öldüğünü doğruladı. ABD Başkanı Joe Biden saldırıyı kınadı ve seçimdeki rakibi Donald Trump hakkında, "İyi olduğunu duyduğuma çok sevindim." ifadesini kullandı.

Saldırgan 20 yaşında bir Cumhuriyetçi

FBI'dan yapılan açıklamada, Cumhuriyetçi Partiden başkanlık için yarışan Trump'ın Pensilvanya'da bir mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada uğradığı saldırının failinin kimliği duyuruldu.

Açıklamada, silahlı saldırganın "Bethel Park'tan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks" olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Soruşturmanın devam ettiği ifade edilen açıklamada, olay hakkında bilgi sahibi kişiler, FBI'ın internet sitesine veya doğrudan telefon üzerinden bilgi paylaşmaya çağırıldı.

ABD basınında yer alan bilgilere göre beyaz olan saldırgan Crooks seçmen kaydında Cumhuriyetçi olarak gözüküyor.

Saldırgan Trump'a nasıl bu kadar yaklaşabildi

ABD Gizli Servisinin, eski ABD Başkanı Donald Trump'a miting sırasında silahla suikast girişimi düzenleyen saldırganın Trump'a nasıl bu kadar yaklaşabildiğini soruşturduğu bildirildi.

Associated Press (AP), mitingde çekilen onlarca video ve fotoğrafın yanı sıra uydu görüntüleri üzerinden eski Başkan Trump'a yönelik saldırıyı analiz etti.

Analize göre, bu veriler, saldırganın Trump'ın konuşma yaptığı sahneye "şaşırtıcı" derecede yaklaşabildiğini gösteriyor.

Sosyal medyada yayımlanan videolara göre, Trump'ın mitinginin yapıldığı alanın kuzeyindeki bir üretim tesisinin çatısında bulunan gri kamuflaj giymiş bir adamın cesedi görülüyor.

Çatı, Trump'ın konuşma yaptığı yere 150 metre mesafede ve bu uzaklık ABD ordusunda acemi erlerin temel eğitimde M16 tipi otomatik tüfeğiyle insan boyutundaki hedefleri vurmaları istenen mesafeye tekabül ediyor.

Saldırganın kullandığı AR-15 ise M16'nın yarı otomatik sivil modeli.

Donald Trump'a silahlı saldırı: Saldırganın kimliği açıklandı - Resim : 1

İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla AP'ye konuşan iki emniyet yetkilisi, ABD Gizli Servisinin, saldırganın Trump'a nasıl bu kadar yaklaştığını soruşturduğunu aktardı.

Yetkililer, Gizli Servisin kesin nişancı ekibi ile karşı saldırı ekibinin saldırı sırasında mitingde bulunduğunu ifade etti.

Öte yandan İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, yaptığı açıklamada, Bakanlığın ve Gizli Servisin silahlı saldırıyı soruşturmak üzere kolluk kuvvetleriyle çalıştığını söyledi.

Mayorkas, başkan adaylarının ve seçim kampanyası kapsamında yürütülen etkinliklerin güvenliğini sağlamanın en hayati önceliklerinden biri olduğunu kaydetti.

Bakan Mayorkas, "Bu saldırıyı mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor ve Gizli Servisi bugün gösterdikleri hızlı eylemden dolayı takdir ediyoruz. Başkan Biden, eski Başkan Trump ve kampanyalarıyla irtibat halindeyiz, onların emniyet ve güvenliğini sağlamak için mümkün olan her türlü tedbiri alıyoruz." diye konuştu.

BBC'nin haberine göre de Trump'ın mitingde uğradığı saldırı "güvenlik zafiyeti" tartışmalarına yol açtı.

1 kişi öldü

Mitingdeki bir doktor NBC News’e tribünlerde otururken kalabalıkta bir ölüme tanık olduğunu söyledi. Adamın arkadan vurulduğunu ve tribünlerden aşağı düştüğünü, anında ölmüş gibi göründüğünü söyledi. Görevlilerin adamı mitingden dışarı taşımasına yardım ettiğini söyledi.

Gizli Servis ajanları Trump’ı aceleyle sahneden indirirken, eski başkan ayağa kalktı ve birkaç saniye boyunca yumruğunu havaya kaldırdı.

ABD’li üç üst düzey kolluk kuvveti yetkilisi NBC News’e yaptığı açıklamada, miting alanındaki silahlı saldırının, etkinliğin yapıldığı Gizli Servis’in güvenlik çemberinin dışında gerçekleştiğini söyledi.

Trump kampanyasının iletişim direktörü Steven Cheung, “Başkan Trump, bu iğrenç eylem sırasında hızlı hareket eden kolluk kuvvetlerine ve ilk müdahale ekiplerine teşekkür ediyor. Kendisi iyi durumda ve yerel bir tıbbi tesiste kontrol ediliyor. Daha fazla ayrıntı yakında gelecek.” dedi.

ABD başkanlık seçimleri 2024