Doğan Holding/Göğüş: MG'nin Türkiye üretimi üzerinde çalışıyoruz

PAYLAŞ
  • CNBC-e canlı yayınında Güzem Ertem Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Doğan Holding CEO’su Çağlar Göğüş, Türkiye’deki enflasyon düşüşünden ve ekonomik rezervlerin güçlenmesinden memnun olduklarını belirtti. MG üretimi için Çin ile görüştüklerini söyledi.
  • Holding, yenilenebilir enerji ve otomotiv alanlarında önemli yatırımlar yaparken, portföyünü sadeleştirme stratejisini sürdürüyor.
Doğan Holding/Göğüş: MG'nin Türkiye üretimi üzerinde çalışıyoruz

Doğan Holding CEO’su Çağlar Göğüş, CNBC-e canlı yayınında Güzem Ertem Yılmaz’ın konuğu oldu.

Göğüş’ün konuşmasında şu sözler öne çıktı:

“Zor 1-2 sene diyebiliriz. İlk 6 ayı fena atlatmadık ama enflasyonu düşürmeye yönelik politika. Enflasyonda da aşağı doğru düşüş devam ediyor. MB ve yeni ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmek için başka çaresi yok. Rezervlerin güçlenmesi de çok sevindirici. Biz sene sonu TÜFE’yi 43 civarında ulaşılabilir görüyoruz. OVP’yi de çok daha ayakları yere bastığını söylüyoruz.

“Birçok sektörde firma stok eritmek için kampanyalı satış yapıyor”

Satışların çoğu kampanyalı. Birçok sektörde aslında stok eritmek için birçok firma ciddi kampanyalı satışlar yapıyor. Biraz fiyat düşüşleri var. Otomotivde bu sene birçok sektör oyuncusu indirim yapmak zorunda kaldı. Bu sene bir de güvenlik geçişi oldu.

Katma değerler ürettiğiniz segmentlerde kar marjı daha az etkilendi. İhracatçının en çok zorlandığı yıllar 2024 ve kısmen 2025 olacaktır.

“Portföyümüzü 6 gruba indirdik”

Doğan Grubuna baktığınızda zaman yenilenebilir enerji, madencilik, finansal hizmetler, sigorta, elektronik ve sanayi, otomotiv ve dijital olarak 6 gruba indi. Birkaç gruptan çıkış da yaptık. Sadeleşme devam ediyor. Buna portföy sadeleşme olarak bakıyoruz.

Yenilenebilir enerjiye inanıyoruz. Türkiye’nin yenilenebilir enerji politikasını da başarılı buluyoruz. 2023’te açıklanan depolamalı yekten programının da finansman açısından makul bir güvence de verdiğini düşünüyoruz.

Galata Wind Enerji’de bu senenin sonunu yaklaşık 300 MW civarında bitireceğiz. Bunu 2030’a kadar 1.170 MW civarına getireceğiz. Galata’ya ek bir sermaye takviyesi yapmadan Galata kendini 1.000 – 1.200 MW arasına 5 yılda çıkarabilecek bir planı var.

"MG üretimi için Çin tarafıyla çalışıyoruz"

MG, otomotiv grubumuzun önemli bir parçası. İyi başladı, iyi de gidiyor. Türkiye’de Çinli otomotiv üreticilerinin üretim yatırımları da gündemde. Biz de o bağlamda Çin tarafıyla da çalışıyoruz. Üzerinde çok yoğun çalıştığımız bir proje.

Daha küçük ölçekli motosiklet üretimimize de başladık. Seri üretim 2025’te olacak ama orada temsilcilikten üretime geçmeye çalışıyoruz.

MG'nin Türkiye üretimi üzerinde çalışıyoruz. Bunlar ciddi projeler. Doğan Trend'in 35'in üzerinde bayisi var, 1,2 milyar euroluk servis yatırımı var. İyi bir teşkilat oldu. Onu da büyütüp faydalanmaya devam edeceğiz. Otomotiv grubu holdingin sac ayaklarından biri olmaya devam edecek.

Sigorta tarafında sıfırdan kurmanın avantajını yaşadık. Müşteri bazımız ve Pazar payımız motor ürünlerinde çok hızlı arttı. O da bize ciddi bir avantaj getirdi. Geçmişten gelen ciddi bir zarar yükü de olmadığı için ciddi bir katkı sağladı. Yakın zamanda Hepiyi’de bir sermaye artışı yaptık. Büyütmeye devam edeceğiz. Farklı fırsatlara da bakıyoruz.

Şu anda dövize endeksli gelirimiz yaklaşık yüzde 35-40 civarında. Gittikçe artıyor. TL'nin reel olarak değer kazanması olumlu etkiliyor.

"Şirketlerimizi 2025'e hazırlıyoruz"

Kur tahminlerimiz sene başında 40 TL civarındaydı, şimdi sene sonu kur tahmini yapmak zor ama 40 TL olmayacağını tahmin ediyoruz. Biz bu seneyi revize ederken, asıl odağımızı şirketlerimizi hazırlamaya verdik. Bu sene Türkiye için de bizim için de kolay bir sene değildi. Yine de fena atlatmıyoruz ama şirketleri 2025'e hazırlıyoruz.

Yakın zamandaki maden yatırımıyla birlikte yatırımlar 3-4 yılda 600-700 milyon dolarlara çıktı ama çıkışlara da devam ettiğimiz için ister istemez nakit miktarı beklendiği hızda azalmıyor. Yeni yatırım hep Doğan'ın gündeminde ama çok da telaş içinde değiliz.

"2025'te yabancı yatırımcı bekliyoruz"

Yurt dışındaki yatırımcı çok umutlu. İzliyor ve programı da başarılı buluyor ama istenen ölçekte daha hareket olduğunu düşünmüyorum. Onun için muhtemelen 2025'ten sonra daha fazla portföy hareketi de olacaktır. Bir miktar hisse alımı yaptık ondan sonra durduk, şu an net gündemimizde hisse alımı yok. 2025'te yabancı yatırımcı bekliyoruz."