Dev platform doğalgazı deniz üstünde işleyecek

Fırat Gazel
PAYLAŞ
  • Türkiye'nin enerji filosuna yeni bir gemi daha katılıyor. Yeni doğalgaz gemisi Sakarya Gaz Sahası’nda üretilen ham gazı deniz üzerinde işleyerek hem depolayabilecek, hem de karaya gönderecek.
  • 300 metre boyundaki yeni doğalgaz gemisiyle üretimin 10 milyon metreküpün üzerine çıkarılması hedefleniyor.
Dev platform doğalgazı deniz üstünde işleyecek
Türkiye'nin filosunda yer alan Barbaros Hayreddin Paşa gemisi.

Türkiye’nin Brezilya’dan geçtiğimiz yıl satın aldığı FPSO (Yüzer Üretim Depolama ve Boşaltma) gemisi, Singapur’da modernize ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ay içinde geleceğini açıkladığı gemi, Türkiye’nin bu büyüklükte bir gemiye sahip 6. ülke olmasını sağlayacak.

Yeni doğalgaz gemisi, 300 metre boyunda, 58 metre genişliğinde olacak. Yapısı gereği başka bir gemi tarafından çekilerek hareket edebilecek gemi, Sakarya Gaz Sahası’nda üretilen ham gazı deniz üzerinde işleyerek hem depolayabilecek hem de karaya gönderecek.

Bir gemi formunda olan ancak bir doğalgaz platformu olarak hizmet verebilen FPSO, Türkiye’nin bu ürüne sahip az sayıdaki ülkelerden birisi olmasını sağlayacak.

Doğalgaz üretimi 10 milyon metreküpe çıkacak

Halen 5,5 milyon metreküp düzeyinde olan günlük doğalgaz üretiminin bu gemi platformla birlikte 10 milyon metreküpün üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Türkiye’nin halihazırda Fatih, Kanuni, Yavuz ve Abdülhamit Han sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemilerinden oluşan filosu bulunuyor. Ayrıca iki adet de FSRU olarak adlandırılan Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesine sahip olan Türkiye, FPSO ile birlikte enerji filosunda toplam 9 adet gemiye sahip olacak.