Deutsche Bank'tan CBDC raporu: Tüketicilerin yüzde 48'i kararsız

PAYLAŞ
  • Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC) dünya genelinde hızla yaygınlaşıyor. Deutsche Bank'ın anketine göre tüketicilerin yüzde 16'sı CBDC'lerin ana akım olacağına inanıyor. Yüzde 48'i ise kararsız.
  • Anket, nakit paranın hala birçok tüketici tarafından güvenilir bir ödeme aracı olarak görüldüğünü gösteriyor.
Deutsche Bank'tan CBDC raporu: Tüketicilerin yüzde 48'i kararsız

Deutsche Bank, Merkez Bankası Dijital Para Birimleri'nin (CBDC) gelişen yapısını ve dijital dünyada nakitin süregelen popülerliğini mercek altına aldı. Yapılan bir anket hem tüketicilerin CBDC'lere olan güvenine hem de nakite olan ilgiye ilişkin eğilimler ortaya çıktı.

Araştırmaya katılan 4 bin 850 tüketicinin yanıtlarına göre, CBDC’lerin ana akım haline geleceğini düşünenlerin oranı yüzde 16. Yüzde 31’lik bir kesim ise merkez bankaları tarafından yönetilen dijital paraları, özel kripto para birimlerine tercih ediyor.

Öte yandan katılımcıların yüzde 21'i bitcoin gibi özel kripto para birimlerini tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 48'i ise hala hangisini kullanacağı konusunda kararsız.

Ayrıca anket, CBDC'lerin dünya çapında yükselişte olduğunu da gösteriyor. Raporda merkez bankalarının yüzde 94’ünün CBDC’leri keşfetmeye başladığı ve Çin gibi gelişen ekonomilerin bu konuda öncülük ettiğini belirtiyor.

Nakit paraya güven devam ediyor

Dijital ödemeler artıyor. Ancak öte yandan nakit para hala popülerliğini koruyor. Tüketicilerin yüzde 59'u nakit paranın her zaman var olacağını düşünüyor. Bu oran Almanya'da yüzde 43, ABD'de ise yüzde 17.

Ankete katılanların yüzde 44'ü, kendi ülkelerinin CBDC'si yerine nakit kullanmayı tercih edeceğini söylüyor. Ayrıca yüzde 57’si, ülkelerinin CBDC'si yerine kredi veya banka kartı kullanmayı tercih ettiklerini belirtiyor.

Dijital ödemelere ilgi artıyor

Z Kuşağı gibi genç nesillerde dijital ödemelere eğilim artıyor. Covid-19 pandemisi de dijital ödemelerin benimsenmesini hızlandırdı ve tüketicilerin nakit paraya olan bağlılıklarının azalmasında etkili oldu. Örneğin, ABD’de dijital cüzdan kullanımı 2019’da yüzde 13 iken, 2024’te yüzde 19’a yükseldi.

Raporda dikkat çeken bir diğer unsur, dijital ödeme yöntemlerinin hızla benimsenmesi oldu. Dijital cüzdanların pratikliği, güvenliği ve kolay kullanımı, özellikle ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ekonomilerde öne çıkıyor. ABD’de, dijital cüzdan kullanıcılarının yüzde 56’sı kullanımın ana nedeninin pratiklik olduğunu söylüyor. Dijital cüzdanlar ayrıca cüzdan taşımama gereksinimini azaltmak ve nakitsiz işlemleri kolaylaştırmak gibi avantajlar sunmasıyla öne çıkıyor.

ABD'de katılımcıların yüzde 21’i, genel kripto paraların merkez bankaları tarafından yönetilen kripto paralara göre daha fazla gizlilik sunduğuna inanıyor.

Kaynak: cnbce.com