Deutsche Bank üçüncü çeyrekte kara geçti

PAYLAŞ
  • Deutsche Bank, üçüncü çeyrekte 1,46 milyar euro net kar elde ederek beklentileri aştı ve gelirlerini 7,5 milyar euroya yükseltti.
  • İkinci çeyrekte zarar açıklayan banka, bu yıl için ikinci bir hisse geri alım programını iptal etmişti. Avrupa bankaları, düşen faiz oranları ve ABD’li rakipleriyle rekabet baskısı altında kârlılıklarını korumaya çalışıyor.
Deutsche Bank üçüncü çeyrekte kara geçti

Deutsche Bank, ikinci çeyrekte 15 çeyrek üst üste elde ettiği kar serisine ara vermişti. Banka, temmuz-eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde kara ulaşmayı başardı.

Bankanın hissedarlara atfedilen net karı, üçüncü çeyrekte 1,461 milyar euro (1,58 milyar dolar) olarak gerçekleşti. LSEG analistlerinin anketinde göre karın 1,047 milyar euro olması bekleniyordu.

Gelirler ise 7,338 milyar euroluk analist beklentilerini aşarak 7.5 milyar euroya ulaştı.

Almanya'nın en büyük bankası, ikinci çeyrekte 143 milyon euro zarar bildirmişti ve bu yıl için planladığı ikinci hisse geri alım programını iptal ettiğini açıklamıştı. Banka ayrıca Postbank bölümünün satın alımına ilişkin uzun süredir devam eden bir davanın içindeydi.

Deutsche Bank’ın, Postbank'ı satın alırken düşük ödeme yaptığı iddiaları üzerine açılan davada, davacıların yüzde 60'ı ağustos ayında banka ile uzlaşmaya vardı.

Avrupa bankalarının son yıllarda hisse geri alımları ve temettüler sayesinde güçlenen performansı, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmeye başlamasıyla baskı altına girdi. Bankalar, düşen faiz ortamında ABD’li rakipleriyle karlılık açısından rekabet etmek zorunda kalıyor.

McKinsey’nin 2024 Küresel Bankacılık Yıllık Değerlendirmesi’nde analistler, "Sektör maliyetleri azaltmayı ve kredi kalitesini yüksek tutmayı başardı, ancak 2021’den bu yana getirilerdeki iyileşme büyük ölçüde faiz oranlarının yükselmesine bağlı. Mevcut maddi özkaynak getirisi (ROTE) marjlarını korumak için bankalar, gelirler düşerken maliyetleri yaklaşık 2,5 kat daha hızlı azaltmak zorunda kalacak" uyarısında bulundu.

Deutsche Bank, 3.500 kişiyi işten çıkaracak

Deutsche Bank, şubat ayında başlattığı geniş kapsamlı bir maliyet azaltma planı çerçevesinde 2025 yılına kadar çalışan sayısını 3.500 kişi azaltmayı hedefliyor. Bu sayı, geçen yıl açıklanan 800 kişilik işten çıkarmaları da kapsıyor.

Piyasa gözlemcileri, Deutsche Bank’ın uzun süredir beklenen Commerzbank ile birleşme olasılığından uzaklaştığını açıklamasının ardından, şimdi Commerzbank'ın İtalyan Unicredit bankası tarafından olası bir satın almayla karşı karşıya kalacağını değerlendiriyor.

Diğer Avrupa bankalarının üçüncü çeyrek sonuçları da önümüzdeki günlerde açıklanacak. Barclays perşembe günü, İsviçreli UBS ise gelecek hafta sonuçlarını duyuracak.