Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Onay'dan faiz kararı yorumu: Geçici sıkılaşma adımı kalıcı hale getirildi

PAYLAŞ
  • CNBC-e'ye değerlendirmelerde bulunan Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Onay, TCMB'nin sürpriz faiz artışı kararına ilişkin, "Merkez Bankası’nın beklentileri yönetmek adına ön aldığını, şahin bir yaklaşımla politika faizini aslında efektif fonlama oranı olan yüzde 46’ya getirdiğini görüyoruz. MB döviz kurundaki şok sonrası gerçekleştirdiği, geçici olarak nitelendirdiği sıkılaşma adımını kalıcı hale getirmiş oldu" dedi.
Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Onay'dan faiz kararı yorumu: Geçici sıkılaşma adımı kalıcı hale getirildi

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, CNBC-e’de yayınlanan Küresel Görünüm programında Londra Temsilcisi Berfu Güven’in sorularını yanıtladı. Onay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz adımını ve enflasyon beklentilerini değerlendirdi.

Onay, TCMB'nin faiz artışı kararına ilişkin, “Merkez Bankası’nın beklentileri yönetmek adına ön aldığını, şahin bir yaklaşımla politika faizini aslında efektif fonlama oranı olan yüzde 46’ya getirdiğini görüyoruz. Ama bunun da ötesinde daha şahin sayılabilecek bir adım olarak da asimetrik faiz koridorunu devam ettirdiğini ve üst bandın 300 baz puan üzerinde kaldığını görüyoruz. Bu da yüzde 49’a denk geliyor. MB döviz kurundaki şok sonrası gerçekleştirdiği, geçici olarak nitelendirdiği sıkılaşma adımını kalıcı hale getirmiş oldu" ifadelerini kullandı.

'Rezerv baskısı kararın arka planında'

Onay, kararın arka planında özellikle rezervlerdeki baskıların etkili olduğunu belirtti. Bu durumun para politikası metnine de yansıdığını vurgulayan Onay, “Bunda rezerv tarafındaki devam eden baskıların ön plana çıktığını görüyoruz. Politika metnindeki satır araları da bize bunu ima ediyor” dedi.

'TCMB enflasyon baskısını sınırlı görüyor'

Onay, Merkez Bankası’nın enflasyon konusunda dikkatli olmakla birlikte, aşırı bir endişe taşımadığı görüşünde olduklarını belirtti.

MB aslında enflasyonda bir baskı bekliyor ama çok fazla endişeli olmadığını çıkarabiliyoruz. Hizmet enflasyonunun görece ılımlı seyredeceğini, bir miktar temel mal enflasyonunda yükseliş beklediğini bize ifade ediyor.

'Kur beklentilerindeki bozulma yönetilmeye çalışılıyor'

Kur tarafındaki kırılganlığa da dikkat çeken Onay, “Ama oradaki ana endişe rezerv gelişmeleri ve döviz kurundaki olumsuza dönen beklentiler. Bu anlamda beklentileri yönetebilmek adına olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.