Deutsche Bank TCMB'den ilk faiz indirimi beklentisini ocak ayına erteledi

PAYLAŞ
  • Deutsche Bank, Türkiye için 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,3'ten yüzde 43,9'a revize etti.
  • Banka, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimine kasım ayında başlamasını beklerken, bu tahminini Ocak 2025'e erteledi.
Deutsche Bank TCMB'den ilk faiz indirimi beklentisini ocak ayına erteledi

JPMorgan ve Goldman Sachs gibi önde gelen yatırım bankalarının TCMB'den ilk faiz indirimi için beklentisini ertelemişti. Deutsche Bank da TCMB'den ilk faiz indirimi için beklentisini kasım ayından Ocak 2025'e öteledi. Deutsche Bank, TCMB'nin ihtiyatlı olmak için haklı nedenleri olduğunu vurguladı.

Mevsimsellikten arındırılmış çekirdek enflasyon yüzde 3'e yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştığına ve enflasyonun ana eğilimindeki bozulmayı teyit etttiğini belirten Deutsche Bank, "Eylül ayı enflasyonundaki yukarı yönlü sürpriz karşısında, 24 ve 25 yılsonu için enflasyon tahminlerimizi sırasıyla yüzde 43,9 (önceki yüzde 42,3) ve yüzde 25 (önceki yüzde 23,2) olarak güncelliyoruz" dedi.

Hizmet ve temel mal enflasyonundaki ılımlı seyre bağlı olarak enflasyonun ana eğiliminin dördüncü çeyrekte yavaşlamasını beklediklerini belirten Deutsche Bank, "Enflasyondaki düşüşün beklenenden yavaş olması TCMB'nin daha önce beklediğimizden daha temkinli bir duruş sergilemesini gerektiriyor. TCMB'nin bu yıl kasım ayından ziyade Ocak 2025'te gevşeme döngüsüne başlamasını bekliyoruz. Faiz indirimlerinin büyüklüğü açısından, TCMB'nin faiz oranlarını yüzde 47,5'e getirmek için 250 baz puanlık bir faiz indirimi ile başlamasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Deutsche Bank şu değerlendirmeyi yaptı:

"Asgari ücret sürecine ilişkin belirsizlik, yönetilen/yönlendirilen fiyat artışları, jeopolitik gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki oynaklık bu görüşümüzü desteklemektedir. Kırılgan beklentiler, enflasyon beklentilerini daha etkin bir şekilde çıpalamak için faiz indirimlerinin başlangıcında politika faizi risk priminin yüksek tutulmasını haklı çıkarmaktadır. Makul ölçüde dengeli olmakla birlikte, ilk faiz indirimi olarak ocak ayı için revize edilmiş çağrımıza yönelik riskler, gevşeme döngüsünün daha sonra değil daha erken başlaması yönünde çarpıktır. Ancak bunun için dördüncü çeyreğe ilişkin enflasyon tahminlerimizde daha fazla yukarı yönlü sürpriz yaşanmaması ve dış cephede ABD'den sonra piyasa oynaklığının artmaması gerekmektedir."

Bankaların TCMB faiz indirim beklentileri ise şöyle:

Bankalar Önceki Eylül Ayı TÜFE Sonrası
JPMorgan Kasım Ocak
Goldman Sachs Kasım Ocak
Deutsche Bank Kasım Ocak
BBVA Kasım Aralık
Barclays Kasım Kasım
Morgan Stanley Kasım Kasım
UBS Kasım Kasım