Demokratların yeni sınavı: Kamala Harris

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • ABD'de Demokrat Parti, yeni başkan adayını seçecek. Mevcut Başkan Biden'ın çekilmesi ve Kamala Harris'ten yana destek açıklamasının ardından Harris'in yeni aday olma ihtimali kuvvetlendi.
  • Harris de yaptığı açıklamada adaylığı kazanmak istediğini söyledi.
  • EDAM Başkanı ve eski diplomat Sinan Ülgen, Gedik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Dr. Süha Atatüre ve Albright Stonebridge Group Türkiye Başdanışmanı Hakan Akbaş, yorumlarını CNBC-e ile paylaştı.
Demokratların yeni sınavı: Kamala Harris
Fotoğraf: Reuters

Amerika Birleşik Devletleri, 5 Kasım'da yeni başkanını seçmek için sandık başına gidecek. Uzun bir süre başkanlık yarışında ABD Başkanı Joe Biden'ın ve eski başkan Donald Trump'ın rekabet edeceği düşünülüyordu. Ancak Biden'ın, özellikle Trump ile girdiği münazaradaki performansından sonra, geri çekilmesine ilişkin sesler yükselmeye başladı. Beklenen de oldu. Biden 22 Temmuz günü, adaylıktan çekileceğini ve sadece kalan başkanlık süresine odaklanacağını duyurdu. Biden açıklamasında Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e olan desteğini de ilan etti.

Şimdi Demokratlar için yeni bir sınav var. Yeni aday kim olacak?

Başkan Biden da dahil olmak üzere Kamala Harris'in yeni aday olacağına yönelik güçlü bir kanı var. Ancak teorik olarak Demokratların başka bir aday çıkarması seçeneği de masada.

Uluslararası basında hala başka isimlerin de adaylık yarışına girebileceği konuşuluyor.

"8 eyaletin oyu çok önemli"

CNBC-e ile görüşlerini paylaşan EDAM Başkanı ve eski diplomat Sinan Ülgen'e göre aslında şimdi 4 yıl önceki seçim atmosferine dönüldü. Tabii tamamen başka bir konjonktürde.

Bir önceki seçimde Demokratlar tarafından yapılan kurgunun Biden'ın bir dönem başkan olması ve ikinci dönemde Harris'in öne çıkması olduğunu söyleyen Ülgen, önümüzdeki günlerde Demokrat Parti'nin bütün önde gelenlerinin Harris'e desteğini açıklayacağını düşünüyor. Muhtemelen Harris tek aday olacak.

Bunun nasıl bir etki yaratacağına ilişkin de konuşan Ülgen şunları söyledi:

"Seçimleri takip ederken ve analiz etmeye çalışırken, yön değiştirebilecek eyaletlere bakmak lazım. Zaten seçimlerde hangi eyaletin kimi seçeceği biliniyor. Bunların arasında 8 eyaletin oyu çok önemli. Bunlar her iki tarafa da gidebilecek eyaletler. Seçim sonucunu da bu eyaletler belirleyecek."

Sallanan Eyaletler (Swinging States) olarak da geçen bu yerler arasında Florida, Michigan ve Arizona yer alıyor.

Ülgen'e göre bir diğer önemli konu da yeni adayın yanına başkan yardımcısı olarak kimi alacağı. "ABD'de başkan yardımcıları başkanın eksik kaldığı siyasi toplumlara seslenebilecek adaylar arasından çıkıyor" diyen Ülgen, Harris'in de o yönde tercihte bulunması gerekeceğini belirtti.

"Demokratların geri dönüşü"

Gedik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Dr. Süha Atatüre ise ABD Başkanlığı gibi bir makam için yeniden aday olmaktan vazgeçmenin önemli bir durum olduğuna değindi. Atatüre, "Biden aslında zor olanı seçerek hem kendi kredisinin daha fazla yıpranmasını engellemiş oldu, hem de Yardımcısı Kamala Harris’i aday göstererek beklenen ikinci olumlu davranışı sergiledi. Benim için bunun anlamı Demokratların “geri dönüşü” dür. Kamala Harris 59 yaşında herkes tarafından tanınıyor" dedi.

Harris'in "Niyetim bu adaylığı kazanmak ve başkan olmak" sözüne dikkat çeken Atatüre, geri çekilen demokratların Harris'in yanında parti olarak da bütünleşeceğini söyledi.

Harris'in yardımcısını seçmede de başarılı olmasının çok şeyi değiştireceğine değinen Atatüre, "Ancak Harris’in 19 Ağustos’ta Chicago’da yapılacak DNC (Demokrat Parti Ulusal Kurultayı) var. Harris’in bu kurultayda delegeler tarafından Demokrat Parti Başkan Adayı olarak onaylanması gerek. Bunun için de toplam 4600 Parti delegesinin en az 2301 delegenin oyunu alması zorunlu. Böyle olma olasılığı çok yüksek ancak seçime de yalnızca 69 gün kalmış olacak. Zorlu bir süreç ve seçim sonucu için tahminlere Ağustos sonunda başlanabilir" dedi.

"Asıl konu başkan yardımcısının kim olacağı"

Albright Stonebridge Group Türkiye Başdanışmanı Hakan Akbaş, Biden'ın Trump karşısında sergilediği zayıf performansa dikkat çekti.

"Ardından Trump’a yönelik suikast girişiminden yara almadan kurtulması, mükemmel organize edilmiş Cumhuriyetçi Parti kongresi ve Trump’ın resmi adaylığı almasının ardından, Biden COVID-19'a yakalanarak ortadan kayboldu" diyen Akbaş, "Anketlerde, özellikle başkan seçen Michigan, Pennsylvania, Arizona, Wisconsin gibi salıncak eyaletlerde Trump lehine 10 puana varan büyük bir fark ortaya çıkınca, Demokrat Parti’nin 5 Kasım’da yeniden seçilmek isteyen kıdemli senatörleri, mega bağışçıları, eski Meclis Başkanı Pelosi ve Parti’nin hamisi eski Başkan Obama’nın teşvikiyle Biden, yarışı 21 Temmuz Pazar sabahı bıraktı. Bu durumu hem CNBC ekranlarında hem de sosyal medyada net olarak duyurmuştuk" dedi.

Demokratların 19-22 Ağustos tarihleri arasında parti kongresinde resmi adaylarını açıklayacaklarını söyleyen Akbaş, seçime yaklaşık 100 gün kaldı ve bu kadar kısa süre içinde Biden’ın yerine geçecek adayın ülke çapında tanınan biri olmasının şart olduğuna değindi.

Harris'in Biden'dan sonra Clinton ailesinden, partinin önde gelen isimleri Warren, Sanders, Kaliforniya valisi Newsom ve Kongre’nin Siyasi Senatör Kurultayı'ndan da destek aldığına dikkat çeken Akbaş, "Harris’in neden aday olacağını tek bir sebeple açıklayacak olursak, Biden-Harris kampanyasının topladığı 240 milyon dolarlık bağışları sadece Harris kullanabilir. Zaten dün akşam seçim komisyonuna yapılan başvuruda bu fon Harris’e devredildi bile. ABD’de başkanlık seçimini kazanmak için en az yarım milyar dolar para harcamak zorundasınız. Parti içinde başka hiçbir aday bu paraya kampanya yasaları uyarınca erişemez ve sıfırdan başlamak zorunda kalır. Sizin ekranlarınızda açıkladığımız gibi, Demokratlar 19-22 Ağustos’ta Kamala Harris’i partinin resmi adayı olarak açıklayacaklar" dedi.

Akbaş sözlerini şöyle tamamladı:

"Washington DC’de parti yetkilileri, medya, bağışçılar ve resmi görevliler ile yaptığımız görüşmelerde Obama dahil tüm partinin Kamala’nın adaylığında anlaştığını söylüyor. İlk siyahi Asya-Amerikalı geçmişi ile başkan yardımcısı olarak tarih yazan Harris, seçilirse ilk kadın başkan olacak. Ama anketlerde farklı öne geçen Trump’a karşı kolay olmayacak. Parti kongresine kadar asıl konu bundan sonra yardımcısının kim olacağıdır. Konuşulan adayların, kritik sallantılı eyaletlerde seçim kazandıracak, karizmatik, askeri tecrübesi olan, beyaz Amerikalı erkek profillerinde olması bekleniyor. Aday olarak Beshear, Kelly, Cooper, Buttigieg ve Shapiro isimleri geçiyor."

Kaynak: cnbce.com
ABD başkanlık seçimleri 2024