Demokratlar, Biden'ın yarıştan çekilmesini tartışıyor

PAYLAŞ
Demokratlar, Biden'ın yarıştan çekilmesini tartışıyor

New York Times'ın haberine göre, Demokrat Parti'nin Temsilciler Meclisi üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesi gerektiği yönünde bir kanaat oluştu.

Gazeteye konuşan ve isimlerinin gizli tutulmasını isteyen kaynaklar, internet üzerinden yapılan toplantıda, Demokratlar arasında Biden'ın yaşı ve tekrar seçilebilme olasılığına yönelik endişelerin görüşüldüğünü belirtti. Toplantıya katılan kaynaklara göre, Demokrat Partili Kongre üyesi Hakeem Jeffries tarafından düzenlenen oturumda, partinin Beyaz Saray'ı elinde tutma ve Kongre'deki üstünlüğünü koruma hedefleri doğrultusunda başkan adayının değiştirilmesi konusunda geniş bir görüş birliği ortaya çıktı.

Biden'ın "kesinlikle başkanlık yarışından çekilmesi" gerektiği yönünde kanaat belirtenler arasında, Temsilciler Meclisi'nde çeşitli komisyonlara başkanlık eden üst düzey Demokrat isimler de yer aldı. Ancak bazı Kongre üyeleri Biden'a desteklerini dile getirdi. Demokrat yetkililer, Biden'a destek verenler arasında da "Başkan'ın yarışı kazanması için daha çok çaba göstermesi gerektiği" düşüncesinin hakim olduğunu belirtti. Jeffries tarafından düzenlenen toplantının dahi, parti içinde yaşanan "panik ortamının" bir göstergesi olduğu ifade edildi.

Kritik haftaya giriliyor

Demokrat Senatör Chris Murphy’nin açıklamalarına göre, Biden'ın yeniden seçim kampanyası için önümüzdeki hafta kritik öneme sahip. CNBC'de yer alan habere göre Biden, 2024 yarışından çekilmesi yönündeki baskıların arttığı bu dönemde seçmenlere kampanyanın geri kalanını başarıyla yürütebileceğini göstermek zorunda. Murphy, Biden’ın bu hafta kamuoyunda sıkça görünerek seçmenlere güçlü bir mesaj vermesi gerektiğini söyledi. Haziran ayında yaşanan tartışma performansının ardından, Biden’ın kampanyası üzerindeki baskılar daha da arttı.

Temsilciler Meclisi ve Senato’nun bu hafta oturumlara başlamasıyla birlikte, birçok milletvekili Biden hakkındaki endişelerini birbirleriyle yüz yüze görüşme fırsatı bulacak. Biden, bu hafta kamuoyunda sıkça görünerek ve medya ile daha fazla etkileşimde bulunarak seçmenlere güven vermeye çalışacak. Münazaranın üzerinden beş gün geçtikten sonra Başkan Biden, Capitol Hill müttefikleri, Demokrat valiler ve kampanya personeli ile çeşitli telefon görüşmeleri ve toplantılar gerçekleştirdi.

İlk canlı yayın tartışması eleştirilere yol açmıştı

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için yarışan Demokrat Partili Joe Biden ile Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, 27 Haziran gecesi CNN'deki ilk canlı yayın tartışmasında karşı karşıya gelmişti. 81 yaşındaki Biden, ikinci dönem adaylığında yaşı konusunda duyulan kaygıları giderecek performansı sergileyememiş ve program sonrası yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. Demokrat Parti'nin bazı kesimlerinden ve Biden'ı destekleyen medya kuruluşlarından, Biden'a "başkanlık seçimlerinden çekilmesi" çağrısı yapılmıştı.

Biden ise sağlık durumunun eskisi gibi olmadığını kabul ederek Trump'a karşı en iyi alternatifin halen kendisi olduğunu belirtmiş ve yarıştan çekilmeyeceğini açıklamıştı. ABD Kongresi Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Lloyd Doggett, 2 Temmuz'da Joe Biden'a "başkanlık yarışından çekilmesi" çağrısı yaparak, bu çağrıyı yapan ilk Demokrat Partili Kongre üyesi olmuştu.

Gelecek hafta için planlar

Bu hafta NATO zirvesi için aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu bir dizi yabancı lideri ağırlayacak olan Biden, Perşembe günü yapılacak basın toplantısında kendini toparlama fırsatı bulacak. Bu hafta planlanan çeşitli kongre toplantılarında, Biden’ın adaylığına ilişkin endişeler ve bu durumun seçimlerin geri kalanını nasıl etkileyebileceği üzerinde durulacak. Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Hakeem Jeffries, Demokrat komite başkanlarıyla düzenlediği toplantının yanısıra Senatör Mark Warner da önümüzdeki günlerde Senato Demokratları ile benzer bir toplantı yapmayı planlıyor.

Murphy, Biden’ın bu haftanın "her zamanki gibi iş" olamayacağını belirtti. Bunun yerine, Başkan’ın seçmenlerle etkileşimde bulunarak, ikinci dönem için görevini sürdürebileceğini kanıtlaması gerektiğini söyledi. Murphy, “Başkan, işini yapabileceğini şüpheyle karşılayanlara kanıtlayacak türden bir etkileşimde bulunmalı. Bunu yapamazsa, bir karar vermesi gerekecek” diye konuştu.

Kaynak: cnbce.com
ABD başkanlık seçimleri 2024