Demokratlar Biden'a dair umutlarını kaybederken Başkan zafere inandığını söyledi

Safa Gümüş
PAYLAŞ
Demokratlar Biden'a dair umutlarını kaybederken Başkan zafere inandığını söyledi

Başkan Joe Biden, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı yenme niyetinde olduğunu açıkladı. Cuma günü yaptığı açıklamada, Biden, zayıf bir tartışma performansının ardından Demokrat meslektaşlarını hayal kırıklığına uğratsa da yarıştan çekilmeyi düşünmediğini belirtti.

"Genç bir adam olmadığımı biliyorum, bu aşikar," diyen 81 yaşındaki Biden, Cumhuriyetçi rakibiyle yaptığı yüz yüze tartışmadan bir gün sonra düzenlenen mitingde konuştu. Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre tartışma, Biden için genel olarak bir yenilgi olarak değerlendirildi. Biden, "Eskisi kadar kolay yürümüyorum, eskisi kadar akıcı konuşmuyorum, eskisi kadar iyi tartışmıyorum" yorumunda bulundu.

"Bu işi kalbim ve ruhumla yapabileceğime inanmasaydım tekrar aday olmazdım"

Biden, "Eğer bu işi kalbim ve ruhumla yapabileceğime inanmasaydım tekrar aday olmazdım. Tehlike çok büyük," dedi. Ancak Biden'ın tartışmadaki dil sürçmeleri ve zaman zaman dolambaçlı yanıtları, seçmenlerin Biden'ın gelecek dört yıllık dönem için uygun olup olmadığı konusundaki endişelerini artırdı.

Bununla birlikte Amerikan medyasında son aktarılan bilgilere göre Amerika'nın demokrat kanadındaki bazı sesler Biden yerine başka bir aday çıkarmanın daha doğru olacağı görüşünde.

ABD Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Parti lideri Hakeem Jeffries, Biden'ın adaylığına hala güvenip güvenmediği sorulduğunda doğrudan yanıt vermekten kaçındı. "Senato Demokrat çoğunluğunu destekliyorum. Kasım ayında Temsilciler Meclisi'ni geri almak için elimizden geleni yapacağız" dedi gazetecilere.

Diğer Demokratlar da Biden'ın yarışta kalıp kalmaması gerektiği sorulduğunda benzer şekilde kaçındılar. Demokrat Senatör Jack Reed Rhode Island'daki yerel bir TV kanalına verdiği röportajda "Bu başkanın kararı," dedi.

New York Times'ın sol eğilimli köşe yazarlarından üçü, Biden'ın yarıştan çekilmesi çağrısında bulundu.

Bazı kesimlerde Biden'a destek sürüyor

Reuters'a göre adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir kampanya çalışanı, Biden'ın performansından dolayı hayal kırıklığına uğradığını ve bunun, üst düzey stratejistlerin yaklaşımlarını yeniden gözden geçirmesine neden olmasını umduğunu söyledi. Ancak Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Biden'ın yerine Demokratların olası adayları arasında gösterilen California Valisi Gavin Newsom da dahil olmak üzere diğer üst düzey Demokratlar Biden'ı desteklemeye devam ettiklerini sötylediler. Demoktar temsilci Jim Clyburn "Rotanızı koruyun ve sakin olun," dedi.