Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz BYD'nin 1 milyar dolarlık yatırımını değerlendirdi

PAYLAŞ
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Bu yatırımın, orta vadede ihracatımıza da ciddi katkılar sunmasını ve halihazırda düşen cari açığımızı daha da düşürmesini bekliyoruz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz BYD'nin 1 milyar dolarlık yatırımını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, elektrikli araç üreticisi Çin menşeli BYD firmasının Türkiye'ye yapacağı yatırımın orta vadede ihracata ciddi katkılar sunmasını ve cari açığı daha da düşürmesini beklediklerini belirtti.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, dünyanın "en büyük" elektrikli araç üreticisi Çin menşeli BYD firmasının Türkiye'de yatırım yapmasına yönelik anlaşmanın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu tarafından imzalandığını anımsattı.

1 milyar dolar tutarındaki yatırımın, 2026 sonlarında üretime dönüşmesini ve yaklaşık 5 bin kişilik doğrudan istihdam sağlamasını beklediklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Uyguladığımız politikalarla yatırım ortamının iyileştiği dönemde gerçekleşen bu yatırımla birlikte, uzun vadeli uluslararası sermaye girişlerinin daha da hızlanmasını ve cari açığımızın finansman kalitesinin iyileşmesini öngörüyoruz. Bu yatırımın, orta vadede ihracatımıza da ciddi katkılar sunmasını ve halihazırda düşen cari açığımızı daha da düşürmesini bekliyoruz. Süreçte emeği geçen tüm kurumlarımızı tebrik ediyorum."

Ticaret Bakanı Bolat'tan 'Avrupa'nın üretim merkezi' vurgusu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılman'ın artdından Ticaret Bakanı Ömer Bolat'da BYD'nin Türkiye'de gerçekleştireceği 1 milyar dolarlık yatırım hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bakan Bolat, elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firmasının Türkiye'ye yönelik yatırım kararını değerlendirerek, "Bu yatırım, Avrupa'nın en önemli otomobil üretim üslerinden biri olan ülkemizin, yatırım ortamı, güçlü üretim, nitelikli insan gücü, etkin şekilde hayata geçirdiğimiz Gümrük Birliği ve geniş serbest ticaret anlaşmaları ağı ile yatırımcılara sunduğu fırsatların güçlü bir göstergesidir." ifadesini kullandı.

Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden BYD'nin, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi yatırımı için Türkiye'yi seçmesinden büyük bir memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Kararın neticelenmesine liderlik eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini ileten Bolat, bu yatırıma çok büyük gayretle öncülük eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve ekibini de tebrik etti.

Bolat, paylaşımında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yatırım, Avrupa'nın en önemli otomobil üretim üslerinden biri olan ülkemizin, yatırım ortamı, güçlü üretim, nitelikli insan gücü, etkin şekilde hayata geçirdiğimiz Gümrük Birliği ve geniş serbest ticaret anlaşmaları ağı ile yatırımcılara sunduğu fırsatların güçlü bir göstergesidir. Ticaret Bakanlığı olarak ilgili tüm kurumlarımızla koordinasyon halinde, yerli üretim, istihdam ve ihracat hedeflerimiz doğrultusunda ülkemize yapılacak doğrudan yatırımlara yönelik projeksiyonlar temelinde, ülkemiz politikalarına katkılar sağlamaya kararlılıkla devam edeceğiz."