Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 2024-2028 döneminde 166 projeye 350.7 milyarlık yatırım yapılacak

Hazal Ateş
PAYLAŞ
  • Konya Ovası Projesi Eylem Planı kapsamında 8 ili kapsayan bölgeye 166 proje kapsamında 350.7 milyar lira kaynak aktarılacak. KOP içerisinde Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir illeri yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 2024-2028 döneminde 166 projeye 350.7 milyarlık yatırım yapılacak

Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı, Konya’da açıklandı. KOP Eylem Planı toplantısına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de yer aldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bakanlar da katıldı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu da Konya’da gerçekleştiriliyor.

575 milyarlık kamu yatırımı

Cumhurbaşkanı Yılmaz, 2024-2028 dönemi için Eylem Planı kapsamında 166 projeye öngörülen toplam yatırım tutarının 350.7 milyar lira olacacağını açıkladı. Yılmaz, KOP Bölgesi'ne yapılan yatırımlar, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırdığını belirterek, 2003-2024 döneminde toplam 575 milyar lira kamu yatırımı gerçekleştirildiğini söyledi.

6 milyar dolarlık ihracat

Yılmaz, KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin merkezi olan Konya’nın tarımın yanı sıra son yıllarda sanayi sektöründe de önemli bir atılım gerçekleştirdiğini kaydederek, “Geçen yıl savunma sanayii ihracatımız 7 milyar doları aştı. Bu yıl hedefimiz 8 milyar doları aşmak. 2004 yılında bölgeden yapılan ihracat 396 milyon dolar iken 2024 yılı Kasım ayı itibarıyla ihracat 4.6 milyar dolara yükseldi. Faaliyet illerine göre bakıldığında ise bu rakam 6.3 milyar dolar oldu” dedi. Yılmaz, KOP illerine 2003 yılından bu yana 264.4 milyar liralık tarımsal destekleme ödemesi yapıldığını anlattı.

Yeni adımlar atıyoruz

Yılmaz, "KOP Bölgesini daha gelişmiş, daha güçlü ve daha rekabetçi bir hale getirmek için yeni adımlar atıyoruz. Bölgenin sulama altyapısını güçlendirerek su kaynaklarından en verimli şekilde yararlanmayı ve bölgenin tarımsal zenginliklerini modern teknolojilerle birleştirerek üretimde verimliği artırmayı amaçlıyoruz. Tarım-sanayi entegrasyonunu geliştirerek bölge kırsalında yaşamayı ve üretmeyi cazip hale getirecek kalkınma yatırımlarını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Suyun verimli kullanımını çevresel açıdan olduğu kadar, sürdürülebilir tarım açısından da hayati görüyoruz. KOP Bölgesi’nde toprak ve suyun sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmaya yönelik eğitim ve donanım desteklerine özel olarak odaklandık. Bölgemizde yeni obruklar görmek istemiyoruz! Sulama projelerinde kullanılan verimsiz pompalarhem su hem de enerji kayıplarına yol açmakta, bu da tarımsal sulamada maliyet artışlarına neden olmaktadır. Bu sorunların çözümüne yönelik yürütmeye başladığımız çalışmalara yeni dönemde de devam edilecektir” diye konuştu.

Su kaynaklarına 39.4 milyarlık yatırım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Su Kaynaklarının Etkin Yönetimi Programına 39.4 milyar lira kaynak aktarlıcağını söyledi. Kacır, şöyle devam etti:

“Projelerle hedefimiz 2028’de bölgede sulanan alanı 1 milyon 676 bin 275 hektara, rehabilite edilen alanı 883 bin hektara çıkartmak ve yer altı su seviyesi düşüşünü durdurmaktır. 6 milyar liralık bütçeye sahip Tarımda Verimlilik Artışı Programıyla; arazi toplulaştırması yapılacak alanı 1 milyon 647 bin hektara, bölgenin bitkisel üretim değerinin Türkiye içerisindeki payını yüzde 15.5’e, küçükbaş hayvan sayısını 7 milyon 500 bine yükselteceğiz.

Tarımsal ve Tarıma Dayalı Sanayinin Güçlendirilmesi Programı ile; KOP Bölgesi'nde tarım ve sanayi entegrasyonunu güçlendirerek katma değerli üretimi artırmayı, tarım makinaları ile tarımsal ürün ve mamul ihracatını yükseltmeyi hedefliyoruz. Söz konusu çalışmalar için 899 milyon lira bütçe öngörüyoruz.

11.6 milyar lira bütçeli Kırsalda Dengeli Kalkınma Programı ile de; bölge kırsalında entegre kırsal kalkınma projeleri ve kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalar ile başta eğitim ve sağlık olmak üzere sosyal altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projeler uygulayacağız.
Program kapsamında devreye alacağımız projeler ile özellikle çalışma çağındaki kırsal nüfusu yerinde tutmayı hedefliyoruz.”

Konya'ya trenle geldiler

Cumhurbaşkanı Yardımsı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Konya’ya basın mensupları ile birlikte trenle geldi.