CrowdStrike kendi hissedarları tarafından dava ediliyor

PAYLAŞ
  • Hatalı yazılım güncellemesi, dünya genelinde havayolları, bankalar ve hastaneler dahil birçok sektörde kesintilere neden oldu.
  • Dava, 29 Kasım 2023 ile 29 Temmuz 2024 arasında CrowdStrike Class A hisselerine sahip olanlar için tazminat talep ediyor.
  • Delta Havayolları da 500 milyon dolar zarara uğradığını iddia ederek CrowdStrike'tan tazminat istemişti.
CrowdStrike kendi hissedarları tarafından dava ediliyor

Siber güvenlik şirketi CrowdStrike, hissedarları tarafından hatalı bir yazılım güncellemesinin 8 milyondan fazla bilgisayarı çökertmesi ve dünya genelinde kaosa neden olması nedeniyle dava edildi. Şirketin, yetersiz yazılım testlerini gizleyerek hissedarları yanılttığı iddia ediliyor.

Teksas federal mahkemesinde açılan toplu dava önerisinde, hissedarlar CrowdStrike'ın teknoloji hakkındaki güvencelerinin maddi olarak yanlış ve yanıltıcı olduğunu belirtti. 19 Temmuz'da gerçekleşen hatalı yazılım güncellemesi, havayolları, bankalar, hastaneler ve acil durum hatlarını etkileyerek dünya çapında kesintilere neden oldu.

Hisse fiyatları düştü

Dava, CrowdStrike'ın hisse fiyatının olaydan sonraki 12 gün içinde %32 düşerek piyasa değerinden 25 milyar dolar kaybettiğini iddia ediyor. CEO George Kurtz, ABD Kongresi'nde ifade vermeye çağrılırken, Delta Air Lines'ın ünlü avukat David Boies'i tazminat talep etmek üzere işe aldığı bildirildi. Delta CEO'su Ed Bastian, CNBC'ye yaptığı açıklamada, kesintinin havayoluna 500 milyon dolara mal olduğunu belirtti.

Yanıltıcı açıklamalar iddiası

Şikayette, Kurtz'ün 5 Mart'taki bir konferans görüşmesinde CrowdStrike'ın yazılımını "doğrulanmış, test edilmiş ve sertifikalı" olarak nitelendirdiği ifadelerine yer veriliyor. CrowdStrike, yaptığı açıklamada iddiaların asılsız olduğunu belirterek, "Bu davanın asılsız olduğuna inanıyoruz ve şirketi şiddetle savunacağız" dedi. Kurtz ve mali işler müdürü Burt Podbere de davalılar arasında yer alıyor.

Toplu dava ve tazminat talepleri

Plymouth County Retirement Association tarafından yönetilen dava, 29 Kasım 2023 ile 29 Temmuz 2024 tarihleri arasında CrowdStrike Class A hisselerine sahip olanlar için belirsiz bir tazminat talep ediyor. Uzmanlar, beklenmedik olumsuz haberlerin hisse fiyatlarını düşürmesi nedeniyle hissedarların şirketlere dava açmasının sıkça görülen bir durum olduğunu belirtiyor ve CrowdStrike'ın daha fazla davayla karşı karşıya kalabileceği öngörülüyor.

Kesintinin nedeni ve çözüm

CrowdStrike, kesintiye neden olan hatalı güncellemeyi düzelttiğini ve etkilenen bilgisayarların normale döndüğünü açıkladı. Şirket, yazılım güncellemelerinin düzgün çalışmasını sağlamak için tasarlanmış bir sistemde bir hata olduğunu ve bu hatanın "sorunlu içerik verilerinin" tespit edilememesine yol açtığını belirtti. CrowdStrike, daha iyi yazılım testleri ve kontrolleri ile bu tür olayların tekrarlanmasını önleyebileceğini vurguladı.

CrowdStrike hisseleri, Çarşamba günü 1,69 dolar düşüşle 231,96 dolardan kapandı. Kesinti öncesi gün ise 343,05 dolardan kapanmıştı. Hissedarlar, yaşanan bu büyük kesintinin ardından şirketin geleceği ve olası tazminatlar konusunda endişeli.

Kaynak: cnbce.com