CrowdStrike etkisi: Delta iki yıllık iptal sayısına beş günde ulaştı

PAYLAŞ
  • Delta Havayolları, CrowdStrike krizi nedeniyle binlerce uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı. Veriler şirketin daha önce iki yılda iptal ettiği uçuş sayısına bir haftadan kısa sürede ulaştığını gösteriyor.
CrowdStrike etkisi: Delta iki yıllık iptal sayısına beş günde ulaştı
Fotoğraf: Reuters

CrowdStrike kaynaklı küresel BT kesintisinden en fazla etkilenen şirketlerden biri Delta Havayolları oldu. ABD'li havayolu şirketi, iki yılda iptal ettiği uçuş sayısından daha fazlasını, kesinti nedeniyle, bir haftadan daha kısa sürede iptal etti.

FlightAware adlı uçuş takip veri platformuna göre Delta, cuma ve salı günleri arasında 5 bin 470 uçuşu iptal etti. Ulaştırma Bakanlığı tarafından toplanan verilere göre ise şirket, 2018 ve 2019'da toplam 5 bin 370 uçuşu iptal etmişti.

Bu sayı, Delta'nın 2021 yılı boyunca bildirdiği 3 bin 621 iptalden de fazla. 2020, 2022 ve 2023 yılları için iptal sayıları ise büyük ölçüde daha yüksekti. İptal uçuş verilerinin sadece Delta tarafından işletilen uçuşları kapsadığı, ortak uçuşların kapsam dışı olduğu da belirtildi.

Havacılık sektörü çöktü

CrowdStrike'ın hatalı güvenlik güncellemesi nedeniyle, dünya genelinde seyahatlerde aksamalar yaşandı. United Airlines, American Airlines, Spirit Airlines ve ABD'deki diğer uçuşlar durdu. Rötarlar açıklandı. Yolcular havaalanlarında seyahat kaosu yaşadı. Birçok kişi bagajlarını almak ve uçuşlarını yeniden rezerve etmek için saatlerce bekledi.

Delta, operasyonlarını tam kapasiteye geri getirmekte zorlandı. Havayolu şirketleri toparlanmaya başlarken etkilenen her sistemi manuel olarak yeniden başlatmak zorunda kaldı.

Delta'nın iptalleri azalmadı

Pazartesi günü itibarıyla, çoğu havayolu şirketinde iptaller onlu ve tek haneli sayılara düşerken, FlightAware verilerine göre Delta hâlâ günde yüzlerce uçuşu iptal etmeye devam ediyordu.

Kesinti sonrası Delta, refakatsiz küçüklerin seyahat etmesini yasaklama kararı aldı. İki ebeveyn Business Insider'a, bu duraklamanın çocuklarını geçici olarak mahsur bıraktığını söyledi.

Delta, Business Insider'a yaptığı bir açıklamada, uçuş aksaklıkları veya iptalleri durumunda küçüklerin ailelerinden ve bakıcılarından ayrılmaması için refakatsiz çocukların uçuşunu durdurduğunu söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı, Delta hakkında bir soruşturma başlattığını duyurdu. Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, X'ten yaptığı açıklamada, şirketin yasaları takip ettiğinden ve yolcularıyla ilgilendiğinden emin olmak istediklerini söyledi.

Delta CEO'su Ed Bastian, operasyonların perşembe günü normale dönmesinin beklendiğini söyledi. FlightAware verilerine göre ise perşembe günü bir uçuş daha iptal edildi.