Çok eleştirilmişti: Nike CEO'su görevi bırakıyor

PAYLAŞ
  • Nike CEO’su John Donahoe görevinden ayrılıyor. Şirketin kıdemli ismi Elliott Hill, şirketin başına geri dönüyor.
  • Donahoe’nin 13 Ekim’de istifa etmesi bekleniyor ancak ocak ayı sonuna kadar danışman olarak kalacak.
Çok eleştirilmişti: Nike CEO'su görevi bırakıyor

Nike, şirketin CEO'su John Donahoe'nin 13 Ekim itibarıyla görevinden ayrılacağını ve şirketin deneyimli ismi Elliott Hill'in emeklilikten dönerek yönetimi devralacağını duyurdu. Donahoe, ocak ayının sonuna kadar danışman olarak görev yapmaya devam edecek.

Nike'ın hisseleri CEO değişikliğinin ardından yükselerek yüzde 8 arttı. Ancak bu yıl genelinde hisseler yüzde 25'ten fazla değer kaybetmiş durumda.

Donahoe, 2020'nin başında Nike'ın CEO'su olarak göreve gelmişti. Onun yerine geçecek olan Hill, şirketin tüketici ve pazar bölümü başkanı olarak görev yapmış ve çalışanlar arasında oldukça sevilen bir isim olarak biliniyor. 32 yıllık kariyerinde Nike’ın hem ticari hem de pazarlama operasyonlarında liderlik eden Hill, 2020 yılında emekli olmuştu.

Nike Yönetim Kurulu Başkanı Mark Parker, Hill’in geri dönüşüyle ilgili yaptığı açıklamada, "Elliott’un global uzmanlığı, liderlik tarzı ve derin sektör bilgisi onu Nike’ın bir sonraki büyüme aşaması için en doğru kişi yapıyor" ifadelerini kullandı.

Nike zorlu bir dönemden geçiyor

Nike, tüketicilere doğrudan satış stratejisine geçiş sürecinde bazı zorluklarla karşı karşıya kaldı. Eleştirmenler, Nike’ın mağazaları ve internet sitesindeki satışlarını artırırken yenilikçiliği gözden kaçırdığını ve devrim niteliğindeki spor ayakkabılar üretme kabiliyetini kaybettiğini savunuyor.

Haziran ayında mali dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklayan Nike, Çin’deki zayıf talep ve küresel çapta dengesiz tüketici trendlerine işaret ederek mevcut çeyrekte satışların yüzde 10 oranında düşmesini beklediğini duyurmuştu. Bu tahmin, analistlerin öngördüğü yüzde 3,2’lik düşüşten çok daha kötüydü.

Kötü mali sonuçların ardından, Nike tarihinin en kötü işlem gününü yaşadı. Bu gelişmeyle birlikte bazı analistler, Donahoe’nin yerine yeni bir CEO atanabileceğini öne sürmüştü. O dönemde Nike kurucusu Phil Knight, Donahoe’ye olan güvenini dile getirmişti. Ancak, Perşembe günü yaptığı açıklamada Knight, Hill’in geri dönüşünü memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Donahoe ise yaptığı açıklamada, liderlik değişikliği için doğru zamanın geldiğini ifade ederek, "Elliott doğru kişi. Nike’ın gelecekteki başarılarını görmek için sabırsızlanıyorum" dedi.

Hill’in geri dönüşü

Austin'de yaşayan Hill, 1980'lerde Nike’da stajyer olarak kariyerine başladı ve 32 yıllık sürede şirketin çeşitli kademelerinde görev aldı. Nike’a olan bağlılığını vurgulayan Hill, "Nike her zaman kimliğimin bir parçası olmuştur. Onu daha parlak bir geleceğe taşımak için liderlik yapmaya hazırım" dedi.

Nike, şu anda zorlu bir süreçten geçerken, Hill’in şirket kültürünü ve moralini yeniden inşa etmesi bekleniyor. Jane Hali & Associates araştırma analisti Jessica Ramirez, Hill’in şirket kültürünü yeniden canlandırmak için doğru isim olduğunu belirtti. Ramirez, "Hill’in atanması, şirket kültüründe yaşanan moral bozukluğuyla mücadele eden Nike için olumlu bir adım" dedi.

Donahoe’nun görev süresi boyunca Nike, yıllık satışlarını 2019 mali yılında 39,1 milyar dolardan 2024 mali yılında 51,4 milyar dolara çıkardı. Ancak, Nike’ın toptan satış ortaklarıyla bağlarını kesmesi, On Running ve Hoka gibi yeni rakiplerin pazar payı kazanmasına yol açtı. Şirket, Aralık ayında maliyetleri düşürmek amacıyla bir yeniden yapılanma planı açıklamış ve bu kapsamda 1.500’den fazla çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu.