Cisco, yapay zeka ve siber güvenlik odaklı yeniden yapılanma kapsamında küresel iş gücünde yüzde 7'lik kesinti yapıyor

PAYLAŞ
Cisco, yapay zeka ve siber güvenlik odaklı yeniden yapılanma kapsamında küresel iş gücünde yüzde 7'lik kesinti yapıyor

Cisco Systems, ağ ekipmanlarına yönelik talebin yeniden canlanmaya başladığını bildirerek, yapay zeka ve siber güvenlik gibi yüksek büyüme alanlarına odaklanmak amacıyla küresel iş gücünde yüzde 7'lik bir kesinti yapacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından, şirketin hisseleri mesai sonrası işlemlerde yüzde 5 oranında artış gösterdi.

Şirketin CEO'su Chuck Robbins, "Envanter sindirimi tamamlandı ve artık daha normalleşmiş bir talep ortamına dönüyoruz" diyerek, mevcut çeyrek gelir beklentilerinin analist tahminlerinin üzerinde olduğunu belirtti.

Cisco, pandemi sonrası talep yavaşlaması ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle zorlanan ağ ekipmanı işine olan bağımlılığını azaltmak için çalışıyor. Şubat ayında küresel iş gücünün yüzde 5'ini, yani 4.000'den fazla pozisyonu kesmeyi planladığını açıklayan şirket, geçtiğimiz hafta Reuters tarafından duyurulan haberi doğrulayarak, ikinci tur işten çıkarmalara gitti.

San Jose, Kaliforniya merkezli teknoloji devi, yeniden yapılanma planı kapsamında 1 milyar dolara kadar vergi öncesi masraf kaydedeceğini, bu masrafların 700 milyon ila 800 milyon dolarlık kısmının ilk çeyrekte gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Bu hamle ile şirket, yazılım, hizmetler, yapay zeka ve siber güvenlik gibi büyüme alanlarına odaklanarak, mali yükümlülüklerini dengelemeyi ve ürün portföyündeki donanım yüzdesini azaltmayı hedefliyor.

Analistlere göre, Cisco'nun ilk çeyrek gelir beklentisi 13.65 milyar dolar ile 13.85 milyar dolar arasında olup, bu rakamların ortalaması analistlerin ortalama beklentisi olan 13.71 milyar doların üzerinde yer alıyor. Şirket, yapay zeka alanındaki çeşitliliği artırmak ve bu alandaki büyümeyi hızlandırmak amacıyla geçen yıl 28 milyar dolara siber güvenlik firması Splunk'u satın almıştı. Ayrıca, Haziran ayında Cohere, Mistral AI ve Scale AI gibi yapay zeka girişimlerine yatırım yapmak için 1 milyar dolarlık bir fon başlattı.

Cisco, 27 Temmuz'da sona eren dördüncü çeyrek için 13.64 milyar dolar gelir bildirdi. Bu rakam, analistlerin 13.54 milyar dolarlık tahmininin üzerinde gerçekleşti. Şirketin hisse başına düzeltilmiş karı ise 87 sent olarak açıklanırken, bu rakam analistlerin tahmini olan 85 senti geride bıraktı.

Kaynak: cnbce.com