TSMC 10 milyar euroluk Avrupa fabrikası için devlet yardımı onayı aldı

PAYLAŞ
  • TSMC, Almanya'nın Dresden kentinde 10 milyar euroluk bir mikroçip fabrikası kurmak için Bosch, Infineon ve NXP ile ortaklık kurdu. Fabrika, AB Çip Yasası kapsamında onaylanan en büyük devlet yardımını aldı.
  • Yasa kapsamında onay bekleyen başka projeler de var. Örneğin Avrupa'nın en büyük çip projesi olacak 30 milyar euroluk Intel fabrikası hala onay bekliyor.
TSMC 10 milyar euroluk Avrupa fabrikası için devlet yardımı onayı aldı
Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği'nin Çip Yasası Eylül 2023'te yürürlüğe girdi. Yasa kapsamında AB'de üretim tesisi kurmak isteyen çip üreticileri için toplam 43 milyar euroluk devlet yardımı bütçesi ayrıldı. Ancak son zamanlarda devlet yardımı onaylarının yavaş ilerlediği konuşulmaya başlandı.

Daha önce Fransa ve İtalya'daki STMicroelectronics projeleri hibe almışken, Avrupa'nın en büyük çip projesi olacak 30 milyar euroluk Intel fabrikası hala onay bekliyor. Fabrika onay aldığında inşası Almanya'nın Magdeburg kentinde başlayacak. Ancak fabrikanın bu yıl temel atması planlanmıyor. Intel fabrikasının, AB onayının ardından 4-5 yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Kısa süre önce devlet yardımı onaylanan yeni bir şirket daha oldu: Tayvanlı TSMC.

TSMC, Avrupa Komisyonu'nun 5 milyar euroluk devlet yardımı onayını aldı ve Almanya'nın Dresden kentinde bir mikroçip fabrikasını inşasına başladı. Bu fabrikanın Avrupa sanayisi ve otomobil üreticileri için kilit bir tedarikçi olması bekleniyor.

Projenin toplam maliyeti 10 milyar euro olacak. Bu projeye sağlanan yardım, şimdiye kadar AB Çip Yasası kapsamında onaylanan en büyük destek ve Almanya'daki ilk proje olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi olan TSMC'nin Avrupa'daki ilk projesi olan bu fabrika, COVID pandemisi sırasında yaşanan türde bir çip sıkıntısı tekrar yaşanırsa Avrupa'nın dayanıklılığını artırması bekleniyor.

TSMC, Avrupalılarla ortak girişim kurdu

TSMC, Avrupalı tedarikçiler Robert Bosch, Infineon ve NXP ile birlikte her birinin yüzde 10 hisseye sahip olduğu bir ortak girişim kurarak fabrikayı inşa ediyor. Ortak girişimin adı ise Avrupa Yarı İletken Üretim Şirketi (ESMC).

Fabrikada otomobillerin pencerelerinde, frenlerinde ve sensörlerinde kullanılan mikrodenetleyiciler (MCU'lar) üretilecek.

Bosch, NXP ve Infineon, fabrikayı en azından kısmen çeşitli otomotiv çipleri üretmek için kullanacaklarını ifade ettiler. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 20 Ağustos'ta fabrika için düzenlenen açılış töreninde, "Bu, hepimiz için gerçek bir kazan-kazan durumu" dedi.

TSMC CEO'su C.C. Wei, fabrikanın TSMC'yi Avrupa'daki müşterilerine yaklaştıracağını söyledi.

Devlet yardımının onayı için öngörülen koşullar arasında ESMC'nin küçük şirketler ve üniversiteler için erişim garantisi sağlaması yer alıyordu.

Komisyon, yardım onayıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tesis, açık bir dökümhane olarak çalışacak, yani TSMC dışındaki üç diğer hissedar da dahil olmak üzere herhangi bir müşteri belirli çiplerin üretimi için sipariş verebilecek" dedi.

Komisyon'un resmi web sitesinde yazan bilgilere göre, 2020 yılında dünyada 1 trilyon mikroçip üretildi. AB'nin küresel mikroçip pazarındaki payı ise yüzde 10. Çipler, temel endüstriyel değer zincirleri için stratejik varlıklar olarak öne çıkıyor.