Çinlilerin enerji depolama pazarında teslimatları arttı

PAYLAŞ
  • Üretilen enerjinin depolanması giderek daha önemli hale geliyor. Pazarda CATL'in hakimiyeti varken onu otomobillerinden de tanıdığımız BYD takip ediyor.
  • CATL, önümüzdeki yıl Tesla'nın Şanghay'daki fabrikası için de batarya hücresi tedarik etmeye başlayacak.
Çinlilerin enerji depolama pazarında teslimatları arttı
Fotoğraf: Reuters

Çinli elektrikli batarya üreticileri CATL ve BYD, enerji depolama pazarındaki aslan payı için yarışmaya devam ediyor.

CATL, 2021 yılından bu yana bu pazar yüzde 40'tan fazla paya sahip ve ilk sırada. Şirketin başlıca müşterileri arasında Huaneng gibi devlete ait enerji şirketleri ve Sungrow Power Supply gibi enerji depolama sistemleri üreticileri yer alıyor.

Geçen yıl depolama pazarında CATL teslimatlarını yüzde 46,8 arıtrarak, 69 gigavat-saate (GWh) ulaştığını açıkladı. CATL'ın aynı zamanda Tesla'ya da batarya hücreleri tedarik edeceği biliniyor. Konuya yakın bir kaynağa göre şirketin Şanghay'daki fabrikasında 2025 yılının başında üretim ve ihracat başlayacak.

Tesla'nın Şanghay'daki tesis toplamda 40 GWh depolama kapasitesine sahip olarak yılda 10 bin Megapack üretebilecek.

Megapack: Tesla'nın büyük ölçekli enerji depolama çözümü olan Megapack, elektrik şebekelerine veya büyük endüstriyel tesislere enerji sağlamak için kullanılıyor. Megapack, enerji talebinin yüksek olduğu zamanlarda şebekeye enerji sağlayarak veya enerji fazlası olduğunda depolayarak enerji yönetimine destek oluyor.

CATL'in en büyük rakiplerinden BYD de 2023 yılında enerji depolama için 22 GWh batarya teslim etti. Bu, 2022 yılına göre yüzde 57 daha fazla.

Pazarda daha küçük oyuncular da yok değil.

EVE, REPT ve HITHIUM da geçen yıl enerji depolama batarya satışlarında yüzde 100'den fazla büyüme gördü. Toplamda 185 GWh'lik pazarın sırasıyla yüzde 11, yüzde 8 ve yüzde 7'sini oluşturdular.