Çinli yapay zeka girişimleri ABD pazarına göz dikti

PAYLAŞ
  • Çinli yapay zeka girişimleri, yerel pazarlarındaki zorluklara karşılık, TikTok'un uluslararası başarısını örnek alarak ABD pazarında büyümeyi hedefliyor
  • MiniMax gibi şirketler, yurt dışında yapay zeka uygulamaları sunarak hızlı gelir artışı sağlamaya çalışıyor. Bu şirketler, ByteDance'in TikTok'la ilgili ABD'de karşılaştığı sorunlardan kaçınmak için farklı ülkeler üzerinden faaliyet göstermeye yöneliyor.
Çinli yapay zeka girişimleri ABD pazarına göz dikti

Çinli yapay zeka girişimleri için yerel endüstri durgun ilerliyor. Girişimler, TikTok'un uluslararası başarısını örnek alarak, hızlı gelir artışı sağlamak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri pazarına hedefine koymuş durumda.

MiniMax, ByteDance ve 01.ai, özellikle ABD'yi hedefleyerek yurt dışında yapay zeka ürünleri piyasaya süren Çinli şirketler arasında yer alıyor. ABD, anavatanlarına kıyasla daha fazla harcama yapan kullanıcı havuzuna sahip.

Şanghay merkezli MiniMax, HongShan, Alibaba ve Tencent tarafından desteklenen üç yıllık bir unicorn. Şirket, geçtiğimiz yıl önemli adımlar attı ve yatırımcılara bu yıl yaklaşık 70 milyon dolarlık satış yapmayı öngördüğünü bildirdi. Bu, teknolojiyle para kazanmakta zorlanan yapay zeka girişimlerinin standartlarına göre oldukça yüksek bir tahmin.

Satışların büyük kısmı, ABD'li gençler arasında popüler olan MiniMax’in avatar sohbet uygulaması Talkie'den elde ediliyor.

Financial Times'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, TikTok'un sahibi ByteDance, geçtiğimiz yıl yurt dışında bir dizi yapay zeka uygulaması piyasaya sürmenin yanı sıra, mevcut uygulamalarına yapay zeka özellikleri de entegre etti.

Bu gelişmeler, Çinli şirketlerin ABD'nin çip kısıtlamalarına ve sektöre yönelik yoğun incelemelere rağmen ABD'de rekabetçi yapay zeka uygulamaları sunma potansiyelini gösteriyor.

Uzmanlar, Çin'in, daha az veri ile eğitilen avatar sohbet botları gibi ürünleri piyasaya sürmede rekabet avantajına sahip olduğunu belirtiyor.

Ancak bu durum, aynı zamanda Çinli yapay zeka girişimlerinin, model eğitimiyle ilgili yüksek işlem maliyetlerini karşılamak için gelir elde etme zorluklarını da gözler önüne seriyor.

Yapay zeka platformu Hugging Face'ten Çin yapay zeka uzmanı Adina Yakefu, Çinli yapay zeka şirketlerinin "kritik bir dönüm noktasında" olduğunu belirterek, "Yurt dışına açılmak, Çin'de para kazanma zorlukları ve yerel pazardaki yoğun rekabet nedeniyle kaçınılmaz bir tercih" dedi.

MiniMax, yerel versiyonu Xingye'den Talkie uygulaması kadar başarılı bir şekilde gelir elde edemiyor. Grup, satışlarının çoğunu Talkie'deki reklam gelirlerinden elde ediyor, ancak kullanıcılarına avatarlarla daha uzun konuşmalara devam etme imkanı tanıyan bir premium abonelik de sunuyor.

Bir kaynak, MiniMax'in gelir tahmininin dalgalı talep nedeniyle değişebileceğine dikkat çekti. Şirket, mart ayında duyurulan bir fonlama turunda 2,5 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaştı ve 600 milyon dolar yatırım topladı.

Çinli şirketler farklı ülkeler üzerinden faaliyet gösteriyor

Çinli yapay zeka grupları, ByteDance'in ABD'de TikTok'un olası yasaklamasıyla ilgili karşılaştığı sorunlardan kaçınmak için Singapur, Hong Kong veya ABD gibi yurt dışındaki varlıkları üzerinden faaliyet göstermeye çalışıyor. Bu varlıklar, yurt dışındaki sunucular üzerinde uygulamalarını işletiyor. MiniMax, Talkie uygulamasını çalıştırmak için yurt dışındaki AWS veri merkezlerini kullanıyor.

Veri sağlayıcı SensorTower'a göre, Talkie, bu yıl ocak ile ağustos ayları arasında dünya genelinde en çok indirilen yapay zeka uygulamaları arasında 12. sırada yer aldı. Bu haliyle ABD merkezli rakibi Google destekli Character.ai'nin hemen gerisinde.

Diğer Çinli uygulamalar da küresel çapta önemli adımlar attı.

ByteDance'e ait Hypic ve eğitim teknolojisi şirketi Zuoyebang'ın işlettiği ödev yardımcısı Question AI, en çok indirilen ilk 20 uygulama arasında yer aldı.