Çin'in ultra zenginleri parasını nereye yatırıyor?
- Geliri en az 30 milyon dolar olan Çinli ultra zenginler özellikle lüks konutlara ilgili. Ülkenin yakın zamanda gevşettiği politikalar sayesinde zenginler serveti ve likiditeyi korumak için yönünü lüks konutlara ve yurtdışı varlıklara çeviriyor.
Çin'in, net geliri en az 30 milyon dolar olan, ultra zengin nüfusunun birkaç yıl içinde yaklaşık yüzde 50 artması bekleniyor. Öte yandan Çin ekonomisi bazı zorluklarla karşı karşıya ve büyümesi yavaşladı. Peki, sayılar 2023'te 98 bin 551'den 2028'de 144 bin 897'ye çıkması beklenen Çin'in ultra zenginleri, servetlerini nereye yatırıyor?
Lüks konutlar öne çıkıyor
CNBC'ye konuşan servet yöneticilerine göre, Çinli zenginlerin mevcut yatırım yönelimi muhafazakar bir yol izliyor.
Gayrimenkul şirketi Savills'in Çin araştırma başkanı James Macdonald, Şanghay’ın lüks gayrimenkul sektöründeki işlemlerde belirgin bir artış olduğuna dikkat çekti. Bunu da hükümetin yakın zamanda gevşettiği politikalara bağladı.
Çin, mülk alımlarına yönelik birkaç kısıtlamayı gevşetti. Bu da kent merkezindeki yeni yüksek kaliteli gayrimenkul lansmanlarının artmasında etkili oldu.
Mayıs ayında hükümet, Şanghay'da mülk satın almadan önce vergi ödemeleri gereken yıl sayısını beşten üçe indirdi. İlk kez mülk alanlar için peşinat oranları da yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürüldü.
Mevcut durumda, Şanghay'daki lüks konutlar, özellikle ultra yüksek net değere sahip bireyler için serveti ve likiditeyi korumak için değerli varlıklar temsil ediyor.
CBRE'nin Çin araştırma başkanı Sam Xie'ye göre, birim başına minimum 2,75 milyon dolar olarak fiyatlandırılan yeni inşa edilen konutların işlem hacmi 2024'ün ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 38 arttı. Xie, bu alıcıların yüzde 40'ının Şanghay'ın yerel sakinleri olduğunu belirtti.
CNBC'ye konuşan uzmanlara göre lüks dışındaki gayrimenkul piyasası ve Çin borsalarında listelenen hisseler ultra zenginler arasında o kadar popüler değil.
Yurtdışı varlıklar da seçenekler arasında
Her ne kadar lüks gayrimenkul piyasası öne çıksa da Çinli yatırımcılar, döviz, özel kredi, özel sermaye, ABD hazine bonoları ve gelişmiş piyasa hisse senetleri dahil olmak üzere büyüyen ve çeşitlenen varlık sınıfı yelpazesini de benimsiyor.
Birçok Çinli yatırımcı, ABD ve Japon hisse senetleri gibi yakın vadede tersine dönmeyecek yüksek büyüme potansiyeli olan sektörleri de takip ediyor.
ABD hazine bonoları, tarihsel olarak yüksek getiri elde etmelerine yardımcı oluyor.
Hefeng Aile Ofisi’nin baş yatırım sorumlusu Stephen Pau, zengin Çinlilerin yerli ekonomideki belirsizlikler ve daha geniş jeopolitik ortam nedeniyle muhafazakar olduğuna dikkat çekti.
Pau, zengin Çinlilerin gayrimenkul ve yerel hisse senetlerinde yaşanan kayıplardan sonra sermaye korumasına ve daha yüksek getirili, düşük riskli ürünlere, özellikle ABD hazine bonolarına yöneldiğini belirtti.
Bazı Çinli müşteriler, uluslararası alandaki çok sayıda hedge fon stratejisi arasından seçim yapmakta zorlanıyor, çünkü yeterli becerilere sahip değiller.