Çin'in sahte altın ile başı dertte

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Çin'in e-ticaret platformlarında sahte altın satışlarının arttığı söyleniyor.
  • Çin hükümeti, konuya ilişkin açıklama yaptı.
Çin'in sahte altın ile başı dertte

Altın fiyatındaki yükseliş, Çin’de yeni bir dalga başlattı: Sahte altın. Çin hükümeti, Nisan 2024’te yaptığı resmi açıklamada, çevrimiçi platformlarda yapılan sahte altın satışlarına dikkat çekti. Birçok e-ticaret platformunda “999 Saf Altın” olarak sahte altının satıldığını söyleyen hükümet, yalnızca bu konu özelinde 5 binden fazla ihbar aldığını duyurdu.

Altın tüketiciler için her zaman iyi bir yatırım aracı. Altının en saf haline genellikle, yüzde 99.9’u altından oluştuğu için “999 altın” deniyor. Bu kavram aynı zamanda 24-karat altın anlamına da geliyor.

China Market Research Group yöneticilerinden Shaun Rein, yaptığı açıklamada, sahte altının Çin için büyük bir problem haline geldiğine dikkat çekti. Çin vatandaşları da yatırımlarında sıklıkla altını tercih ediyor. Çevrimiçi platformlarda satılan bu sahte altınlar ise onlar için büyük bir tehlike.

Çin, 2023 yılında Hindistan’ı geride bırakarak, dünyanın en büyük altın takıcı alıcısı oldu. Bunun etkisiyle ülkede külçe altına olan ilgi de arttı.

Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre Çin’de tüketiciler, 2023 yılında 603 ton altın takı aldı. Bu, 2022 yılına göre yüzde 10’luk bir artış demek.

Rein’e göre, hem tüketicilerin yeterince bilinçli olmaması hem de 24 karat altın ile düşük kaliteli altın arasındaki farkı tam bilememesi dolandırıcılar için bir fırsat oldu. Altına olan talebi ve tüketicilerin bilinçsizliğini kullanan dolandırıcılar harekete geçti.

Çinli bir kullanıcı, Çinli bir e-ticaret platformu olan Taobao’dan 1.985 yuana (yaklaşık 280 dolar) beş adet altın kolye aldı. Ancak bu kolyelerin sahte altın olduğunu farkettiğinde iş işten geçmişti. Sahte altınlar ateşe tutulduklarında renkleri koyulaşıyor ve yeşile dönüyor. Gerçek altın ise daha parlak hale geliyor.

Bir başka kullanıcı da Pinduoduo üzerinden altın alışverişi yaptığını söyledi. Altının rengi kısa sürede değişince kullanıcı soluğu bir altın dükkanında aldı ve orada altının sahte olduğunu öğrendi.

Hem Taobao hem de Pinduoduo, platformlar üzerinde satılan bu sahte altınlarla ilgili CNBC’nin yorum talebine yanıt vermedi.

Gerçek altın vs sahte altın

Çin hükümeti, artan bu olaylardan sonra sahte altının tespit edilmesine yardımcı olacak bir rehber yayımladı.

Bu ipuçları arasında altını yere atıp çıkan sesi dinlemek, altın eşyanın üzerine nitrik asit damlatmak gibi maddeler yer alıyor.

Asit damlası altına değdiğinde yeşil bir renk çıkıyorsa, ya başka bir metalden yapılmıştır ya da altın kaplamadır. Eğer, altına hiçbir şey olmazsa, altının gerçek olma ihtimali yükselir.

Aynı zamanda altınlar ile az çok ilgili olan bir tüketicinin sahte altını ağırlığıyla, boyutuyla ya da hacmiyle tespit edebilmesi de mümkün. Metals Focus’un kurucu ortağı Nikos Kavalis, sahte altına karşılık 999 altının çok yumuşak olduğuna dikkat çekiyor.

Kavalis, “Bir tüketicinin kendisini korumak için yapabileceği en önemli şey, ister çevrimiçi ister mağaza içi olsun, saygın kaynaklardan satın almaktır” dedi.

Aslında sahte ürünler, Çin için pek de yeni değil. Ekonomik açıdan güçlü bir ülke olan Çin, sahte ürünlerle de sık sık adından söz ettiriyor ki sahte ve korsan ürünler konusunda aslında dünyanın ‘en önde gelen ülkesi’ konumunda.

Altından sahte lüks çantalara kadar birçok ürün halihazırda Çinli e-ticaret platformlarında satılıyor.

Öte yandan Dünya Altın Konseyi’ne göre her ne kadar sahte altın satışları Çin’de dikkat çekse de altını internetten satın almak Çin’de henüz o kadar da yaygın değil. Konsey, tüketicilere, satın aldıkları ürünün güvenilirliğinde şüphe edilecek kadar ucuz olmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Altın fiyatları, Nisan 2024’te yeni bir rekor kırdı. Spot altın, yüzde 0.3’lük artışla 2.240 dolardan işlem gördü.