Çin'in kapıları yavaşça aralanıyor, Avrupalı şirketlerde tereddüt sürüyor

PAYLAŞ
  • Çin'deki Avrupalı işletmeleri, ülkedeki iş ortamının gelişimi konusunda yıllardır bekledikleri adımların atılmaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor.
  • Çin'e yapılan doğrudan yabancı yatırımlar bu yıl önemli ölçüde azalırken, hükümet bazı kısıtlamaları gevşetme yönünde adımlar atmaya başladı. Ancak, büyüme verileri ve zayıf iç talep, Çin ekonomisinin yavaşladığını ve hala ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Çin'in kapıları yavaşça aralanıyor, Avrupalı şirketlerde tereddüt sürüyor

Çin'deki Avrupa Birliği Ticaret Odası tarafından yapılan açıklamaya göre Çin'deki Avrupalı işletmeleri, ülkede faaliyet gösterme beklentileri konusunda hayal kırıklığına uğradı. Şimdi ise şirketlerin daha fazla yatırım yapabilmesi için Çin'in harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'de büyüme yavaşladı. Yayımlanan rapora göre Çin, iş ortamını iyileştirmeye yönelik yıllardır süren vaatleri konusunda önemli adımlar atmadı ve bu da "vaat yorgunluğuna" yol açtı.

Avrupa Birliği Ticaret Odası başkanı Jens Eskelund, raporun yayımlanmasından önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Aslında, bir dönüm noktası durumunda olduğumuzu düşünüyoruz. Eğer bir şeyler yapmak istiyorsanız, şimdi tam zamanı" dedi.

Çin Ticaret Bakanlığı'na göre, Çin'e doğrudan yabancı yatırım, Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yıla göre yüzde 29,6 düştü. Bakanlık, bu düşüşün geçen yılki yüksek bazdan kaynaklandığını söyledi.

Bakanlık ve diğer Çin hükümet departmanları, veri transferi ve seyahat vizesi alımı gibi bazı yabancı işletme endişelerine odaklanmaya çalıştı.

Yabancı yatırımcılar için şartlar esnetiliyor

Çinli yetkililer, yabancı işletmelerin belirli şehirler ve bölgelerde hastanelerin tamamen sahibi olabileceklerini ve bazı alanlarda insan kök hücre araştırmaları ve tedavileri yapabileceklerini açıkladı. Hükümet ayrıca, imalat sektörüne yönelik yabancı yatırımlar üzerindeki kısıtlamaları kaldıracağını duyurdu.

Bu değişiklikler, Çin'in yabancı işletmeler için kapalı olan endüstrileri içeren 'negatif liste'yi azaltma taahhütlerinin bir parçası. Eleştirmenler, Çin'in, yerli oyuncular güçlenene kadar finansal hizmetler gibi karlı sektörlerde yabancı işletmelerin faaliyet göstermesini genellikle engellediğini söylüyor.

CNBC'nin haberine göre Çin ekonomisinin bu yıl yaklaşık yüzde 5 büyümesi bekleniyor. Ancak, perakende satışlar haziran ayında bir yıl öncesine göre sadece yüzde 2 arttı. Temmuz ayında ise yüzde 2,7 yükseldi. Ağustos ayında ithalat, ABD doları cinsinden sadece yüzde 0,5 arttı. Bu da zayıf iç talebin devam ettiğini gösteriyor.

Kaynak: cnbc.com